full screen background image

Polonia: Guvernul dorește să acorde parlamentului puteri sporite în numirea judecătorilor

Guvernul polonez a aprobat, marți, un proiect legislativ prin care parlamentul ar obține puteri sporite în numirea judecătorilor, măsură pe care Consiliul Național al Magistraturii polonez (KRS) și Avocatul Poporului o consideră o încălcare a principiului constituțional al separației puterilor în stat, transmite Reuters.

În pofida apelurilor din partea judecătorilor și a activiștilor pentru drepturile omului, opoziția nu a reușit să organizeze până acum vreun protest public important contra acestui proiect legislativ, reflectând nemulțumirea polonezilor față de un sistem în care chiar și procesele judiciare pentru cazuri simple pot dura ani.

”Societatea trebuie să-și exercite controlul asupra tuturor puterilor”, a declarat adjunctul ministrului justiției polonez Marcin Warchol, cu referire la puterile legislativă, executivă și judecătorească.

”Tribunalele sunt una dintre cele trei puteri, nu o putere superioară, care le revine cetățenilor, națiunii”, a adăugat el.

Dacă va fi aprobată de parlament și promulgată de președinte, legea va avea ca rezultat încheierea mandatelor actualilor membri ai Consiliului Național al Magistraturii polonez și va oferi parlamentului puterea de a alege 15 dintre cei 25 de membri ai acestui consiliu.

KRS are puteri extinse în numirea judecătorilor, iar membrii săi sunt aleși în mare parte de judecători din rândurile lor pentru un mandat de patru ani.

După ce a câștigat alegerile din 2015, partidul naționalist ‘Lege și Justiție’ (PiS) a trecut biroul procurorului general și presa publică sub controlul direct al guvernului.

Într-un comunicat de presă, KRS a subliniat că noul proiect de lege ar încălca constituția și ar reprezenta ‘un pericol real pentru statul de drept, dar și pentru drepturile omului și libertățile cetățenilor’.

Avocatul Poporului din Polonia, Adam Bodnar, le-a cerut polonezilor să sprijine judecătorii în fața schimbărilor propuse de executiv, modificări care în opinia sa sunt menite să subordoneze politicienilor Consiliul Național al Magistraturii. ”Repet: astăzi judecătorii au nevoie de sprijinul nostru, al societății. Nu trebuie să îi lăsăm singuri la bunul plac al politicienilor”, a spus Bodnar.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar