full screen background image

Cel mai cuprinzător studiu privind afecțiunile oncologice feminine în România

Roche România și Coaliția pentru Sănătatea Femeii publică astăzi primul și cel mai cuprinzător studiu asupra afecțiunilor oncologice feminine realizat până acum în România.

În cadrul acestui studiu a fost analizată perspectiva medicilor și a femeilor asupra problemelor existente în sistemul medical din România referitoare la managementul principalelor trei tipuri de cancer care afectează femeile din țara noastră: cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul ovarian. Studiul poate fi consultat integral pe www.roche.ro și www.coalitiapentrusanatateafemeii.ro.

Studiul „Afecțiunile Oncologice Feminine în România”, realizat de ISRA Center pentru Coaliția pentru Sănătatea Femeii și Roche România, concluzionează că implementarea unui program de screening gratuit pentru cancerul de sân, promovarea adecvată a programului de screening existent pentru cancerul de col uterin și creșterea nivelului de educație cu privire la importanța controalelor medicale periodice sunt măsuri necesare pentru managementul eficient al afecțiunilor oncologice feminine în România.

Există soluţii la problemele semnalate în cadrul acestui studiu, care sunt acţionabile, concrete, iar implementarea lor necesită un efort susţinut de colaborare și dialog din partea tuturor actorilor implicați: autorități, medici, asociații de pacienți și companii farmaceutice”, a afirmat Diana Bădiliță, Senior Qualitative Researcher, ISRA Center.

Din perspectiva medicilor, avantajele programelor de screening sunt evidente, peste 89% dintre medicii ginecologi și medicii de familie recomandând femeilor investigații pentru depistarea precoce a cancerelor. În acelaṣi timp însă, 63% dintre medicii ginecologi susțin că nivelul scăzut de educație al pacientelor este principala provocare cu care se confruntă în diagnosticarea acestor tipuri de cancer, iar medicii de familie consideră lipsa gratuităţii drept principalul motiv pentru care româncele evită efectuarea acestor investigații medicale.  De asemenea, medicii susțin că fondurile insuficiente și lipsa unei promovări solide a importanței prevenției duc la descoperirea acestor boli în stadii avansate.

Din perspectiva femeilor, 52% dintre participantele la studiu nu ṣtiu ce programe sunt disponibile pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient a cancerelor. Mai mult, aproape 90% dintre acestea nu au participat niciodată la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine. Din perspectiva pacientelor, traseul prin sistemul medical este îngreunat de lipsa unor etape precise care trebuie urmate odata iniţiat procesul, precum și de dificultatea realizării investigațiilor, care trebuie realizate în centre diferite și momente diferite.

Aceste probleme semnalate atât de medici cât și de femei sunt accentuate de gradul scăzut al educației pentru prevenție în sănătate, dar și de comunicarea dificilă dintre medici și paciente, cauzate de lipsa unor cursuri de comunicare și supraîncărcarea medicilor.

Cifre importante:

  • România este una din doar cele 3 țări ale Uniunii Europene care nu au un program național de screening pentru cancerul de sân – rată a mortalității cu 25% mai mare decat în UE
  • 90% dintre femeile participante la studiu nu au participat niciodată la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine
  • 87% dintre femei și 25% dintre medici nu cunosc existența programului gratuit de screening pentru cancerul de col uterin
  • 85% dintre femei consideră că programele de screening cresc șansele de supraviețuire
  • 94% dintre ginecologi și 91% dintre medicii de familie consideră că un program de screening crește șansele de supraviețuire
  • Majoritatea ginecologilor și medicilor de familie consideră că succesul unei campanii de screening depinde de promovarea intensă și acoperirea la nivel național

***

Coaliția pentru Sănătatea Femeii

Iniţiată de Fundaţia Renaşterea şi gândită ca un parteneriat strategic între ONG-uri, companii, medici, asociații ale pacienților precum şi instituţii publice, Coaliția pentru Sănătatea Femeii are ca obiective stabilirea prevenției și diagnosticării precoce a cancerelor ginecologice si mamare drept prioritate, prin implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea programului national de screening pentru cancerul de col uterin și creșterea gradului de informare asupra necesității controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.

Alături de Fundaţia Renaşterea, membrii Coaliției pentru Sănătatea Femeii sunt: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Alianța Pacienților Cronici din România, Institutul pentru Educație și Dezvoltare în Sănătate, Societatea Română de Chirurgie a Sânului și Oncologie, Societatea Română de Medicină Sportivă, Societatea Națională de Medicina Familiei și Asociația “Prietenii Spitalului Vâlcean”. Coaliția pentru Sănătatea Femeii se bucură de sprijinul Comisiei de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Parteneri ai acestei iniţiative sunt: Centrul pentru Inovație în Medicină, Politici de Sănătate (parteneri strategici), Roche România, Pfizer, AstraZeneca, Carrefour România, IDSE, KOL Medical Media, Revista Hipocrate și Școala Pacienților. Pro TV este susținătorul media al Coaliției, care se bucură, de asemenea, și de susținerea Agenției Naționale de Presă Agerpres și a Sănătatea TV.

 

Despre Roche

Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, ce inoveaza continuu cu scopul de a îmbunătăți viața oamenilor. Sinergia dintre diviziile de Farmaceutice şi Diagnostic au transformat Roche în lider global al medicinii personalizate, o strategie care își propune să ofere tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, în cele mai bune condiții posibile.

Roche este cea mai mare companie de biotehnologie la nivel mondial, ce oferă medicamente diferenţiate clinic în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecţioase, oftalmologiei şi afecţiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro şi în diagnosticul histologic al cancerului, precum şi pionier în managementul diabetului. Fondată în 1896, compania Roche este în permanență în căutarea celor mai bune soluții pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea maladiilor, aducandu-si astfel o contributie sustenabila in societate. 29 de medicamente dezvoltate de Roche – printre care antibiotice, medicamente împotriva malariei şi chimioterapice – sunt pe Lista Medicamentelor Esenţiale elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De asemenea, compania Roche a fost recunoscută opt ani consecutiv ca liderul sectorului farmaceutic al Dow Jones Sustenability Index.

Având sediul central în Basel, Elveţia, Roche este prezentă în peste 100 țări, iar în 2016 compania avea peste 94.000 angajați la nivel global. În 2016, Roche a investit 9,9 miliarde de franci elvețieni în cercetare și dezvoltare, compania raportând vânzări de 50,6 miliarde de franci elvețieni. Compania Genentech, din Statele Unite, este deţinută în totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical, din Japonia.

Despre Roche Romania

Prezent pe piata romaneasca inca din perioada interbelica, Roche isi redeschide reprezentanta locala in anul 1992.  În anul 2005, grupul Roche ia decizia să înființeze societatea comercială S.C. Roche Romania SRL, urmând ca activitatea reprezentanței din București să fie preluată de compania locală nou înființată.

Roche oferă produse și servicii care acoperă întreg spectrul îngrijirilor de sănătate, pornind de la prevenție, tratament și până la monitorizarea post-tratament, în arii terapeutice majore unde există nevoi medicale neacoperite încă.  Prin intermediul Roche România, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice și divizia de diagnostice – sunt prezente pe piața din țara noastră, oferind produse și servicii de înaltă specializare. Pentru orice informații suplimentare, vă rugăm să accesați www.roche.ro.

 

comments

comments




Leave a Reply

avatar