full screen background image

,,Spune NU cariilor!’’- Campanie judeţeană de igienă dentară

În perioada 20 – 24 februarie, s-a derulat Campania judeţeană de igienă dentară, intitulată „Spune NU cariilor!”.

Iniaţiatorul campaniei a fost G.P.N. Ţăndărică Suceava, iar acțiunea a fost desfăşurată în 30 grădiniţe din judeţul Suceava. Programul subliniază importanţa igienii orale, atât pentru asigurarea unui zâmbet sănătos, dar şi pentru evitarea apariţiei cariilor şi a infecţiilor bucale în rândul copiilor preşcolari.

Deşi asigurarea igienei orale ar trebui să facă parte din rutina zilnică a fiecărei persoane, indiferent de vârstă, din păcate România se află pe ultimele locuri din Europa la acest capitol.  Studiile arată că 19% din populaţia ţării (adică 1 din 5 persoane), cu precădere populaţia provenită din mediul rural,  nu s-a spălat niciodată pe dinţi. Aceleaşi studii spun că într-un an, un român folosește, în medie, mai puțin de două tuburi de pastă de dinți. Astfel s-a ajuns ca 72% dintre români să aibă probleme cu dantura (carii, tartru, halenă).

Pornind de la această realitate deloc onorabilă, G.P.N. Ţăndărică Suceava, în parteneriat cu Asociația KULT-ART, dorește să atragă atenția cadrelor didactice, părinţilor şi mai ales copiilor preşcolari asupra necesității şi importanţei periajului dentar. Prin intermediul acestei campanii se educă încă de la cea mai fragedă vârstă un comportament  adecvat de igienă orală şi menţinerea acestui obicei pe parcursul întregii vieţi.

La campanie au aderat  30 de grădiniţe din întreg judeţul Suceava, atât din mediul urban, cât şi rural, respectiv 235 de cadre didactice şi 4233 de preşcolari. Aceștia au fost implicaţi în activităţi educative, pe înțelesul lor, prin care s-a urmărit facilitarea accesului la informaţie, educaţie şi prevenţie în vederea respectării unor reguli de igienă dentară şi a menţinerii şi/sau îmbunătăţirii sănătăţii orale în rândul populaţiei preşcolare a grădinițelor din  judeţul Suceava implicate în campanie.

Activitățile campaniei au fost diverse şi interesante pentru cei mici, sub formă de lecţii vizită la Cabinete Stomatologice, întâlniri cu specialiştii – profesori de anatomie, doctori stomatologi, exerciţii practic-aplicative de spălare pe dinţi în cadrul programului de grădiniţă, vizionare de filmuleţe educative, distribuirea de orare părinţilor în vederea responsabilizării copiilor în ce priveşte igiena dentară zilnică, activităţi plastice şi practice de redare a temei campaniei prin diferite tehnici de lucru: modelaj, desen, pictură, confecţie, etc.  Toate acestea au stimulat participarea activă a copiilor la activităţi, respectiv consolidarea comportamentelor corecte de igienă orală, îndeplinind motto-ul campaniei.

O altă activitate importantă din cadrul campaniei a fost programul ,,Implică-te şi donează un zâmbet sănătos!’’, prin intermediul căruia s-au făcut donaţii către copiii defavorizaţi  de la  grădiniţe din mediul rural din Mitocu Dragomirnei, Lipoveni și Pătrăuţi.

Coordonatorul campaniei la nivel judeţean, prof. Laura Lauric de la Grădiniţa Ţăndărică, Suceava, mulţumeşte atât părinţilor grădiniţei, care s-au implicat activ în acțiunile caritabile, partenerilor educaţionali din rândul doctorilor stomatologi şi profesorilor de anatomie, care au răspuns invitaţiei de parteneriat în folosul preşcolarilor, cât şi  tuturor celor care s-au alăturat campaniei.

Mai jos, menționăm instituțiile de învățământ care s-au raliat campaniei „Spune NU cariilor!”:
• 13 grădiniţe din Suceava – Gulliver, ABC, Prichindel, Colegiul „Mihai Eminescu”, Gădinița „Sfântul Ioan cel Nou”, La Piticul Vesel, Triki Riki, 1-2-3, Piticot, Aşchiuţă, Obcini, Şcoala Gimnazială Nr.6 şi Şcoala Gimnazială Nr.10;
• 3 grădiniţe din Gura Humorului – Paradisul Piticilor, Lumea copilăriei, Pinocchio;
• 4 grădiniţe din Rădăuţi – Albinuţa, Micul Prinţ, Prichindelul, Școala Gimnazialӑ Nr.2;
• 1 grădiniţă din Fălticeni – Voinicelul;
• 1 grădiniţă din Cîmpulung Moldovenesc – Floare de colt;
• 8 grădiniţe din mediul rural: Cajvana, Moldoviţa, Cornu Luncii, Forăşti, Pătrăuţi, Păltinoasa, Dumbrăveni, Mitocu Dragomirnei
• 5 instituţii de învăţământ preşcolar din judeţul Botoşani.

“Termenul limită de centralizare a tuturor activităţilor desfăşurate este 10 martie, însă considerăm că impactul campaniei a fost unul la nivel înalt, reuşind să promoveze adoptarea unui zâmbet sănătos şi curat.”, au transmis organizatorii campaniei.

comments

comments




Leave a Reply

avatar