full screen background image

Sute de elevi suceveni au renunţat la şcoală

Numărul elevilor din judeţul Suceava care, din diferite motive, şi-au abandonat studiile, a înregistrează o scădere, se arată într-o informare a Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Conform acesteia, în anul şcolar 2014-2015, au lăsat şcoala deoparte 406 de elevi suceveni (0,34% din total), cei mai mulţi, adică 203, fiind din clasele V-VIII.

În acelaşi interval au renunţat să mai urmeze cursurile 116 liceeni, precum şi 85 de şcolari din clasele I-IV.

În anul şcolar 2015-2016, rata abandonului şcolar s-a diminuat până la 0,27%, din cei 324 de elevi care s-au lăsat de şcoală, majoritatea, respectiv 173 provenind tot învăţământul gimnazial.

Clasele IX-XII îşi păstrează poziţia în acest nedorit top, cu 94 de retraşi, urmate fiind de clasele 0-IV, cu 57 de elevi care pe parcursul anului şcolar amintit au încetat să mai frecventeze orele de curs.

Principalele cauze ale abandonului şcolar sunt atât de natură socio-economică, dar şi şcolară.

Astfel, pot fi invocate starea economică precară a familiei; unitatea familiei; angajarea în muncă a tinerilor; fenomenul migrării peste graniţă a părinţilor cu copii; frecvenţa redusă la cursuri; schimbarea şcolii; eşecul la învăţătură; repetenţia şi, nu în cele din urmă, distanţa mare faţă de unitatea de învăţământ.

Pentru diminuarea fenomenului de abandon şcolar, la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean au fost stabilite mai multe măsuri, printre acestea remarcându-se consilierea în cabinetele şcolare de asistenţă psihopedagogică; acordarea burselor de școlarizare pentru accesul în internatele unităţilor de învăţământ, dar şi măsuri de reducere a absenteismului şcolar, prin efectuarea de controale tematice în şcoli şi monitorizarea învăţământului simultan.

De asemenea, pot fi amintite, anchetele sociale în familiile cu risc de abandon şcolar; consilierea părinţilor şi implicarea acestora în activităţile şcolii; atragerea copiilor în acţiuni care să îi stimuleze să frecventeze orele şi sprijinirea implementării, în mediul rural, a Programului „Şcoală după şcoală”.

Pe de altă parte, în judeţul Suceava a fost derulat şi Programul „A doua şansă” prin care persoanelor care nu au finalizat învăţământul obligatoriu li s-a oferit posibilitatea continuării studiilor, precum şi campania „Hai la şcoală”, al cărei scop vizează readucerea copiii în şcoli şi acordarea de sprijin pentru absolvirea învăţământul obligatoriu.

comments

comments




Leave a Reply

avatar