full screen background image

Deputatul PSD, Maricela Cobuz, la un grup de lucru pentru modernizarea sistemului de sănătate

Deputatul PSD, Maricela Cobuz, a participat în această săptămâna, la un grup de lucru privind modernizarea sistemului de sănătate din România.

Parlamentarul sucevean, de profesie medic pediatru, a precizat că, în cadrul grupului, au avut loc dezbateri pe temele ”Siguranța pacientului, din perspectiva medicamentelor biologice” și ”Prețul medicamentelor”.

“Ideile dezbătute pe tema siguranței pacienților au fost cele despre aducerea la cunoștință a faptului că medicamentele biologice sunt produse din celule vii, iar cele tradiționale din produse chimice. Multe dintre medicamentele biologice au fost lansate pe piață în ultimele trei decenii, pentru multe dintre ele patentul a expirat, iar altele continua să se dezvolte pe piața medicamentelor. Produsele biosimilare sunt asemănătoare cu cele biologice originale, dar nu și identice, datorită procedurii de fabricare. De asemenea, s-a mai discutat și despre obligativitatea medicilor și a farmaciștilor de a asigura trasabilitatea medicamentelor biologice pentru a monitoriza strict relațiile adverse asupra pacienților.

În privința prețului medicamentelor, impactul pe care îl va avea scăderea prețurilor dar și implicațiile politice, statul roman nu are de câștigat potrivit unor păreri exprimate, ci se vor elimina medicamentele de pe piață cu preț mic și se vor produce doar cele scumpe, exact cum se evaluează un produs pe piață care nu mai este rentabil din punct de vedere al prețului.”, a spus Maricela Cobuz.

În plus, deputatul PSD a depus şi prezentat, în Plenul Camerei, o interpelare la adresa Ministrului Sănătăţii, Florian-Dorel Bodog, cu privire la modificarea Ordinului nr. 39 din 16.01.2008 cu privire la reorganizarea ambulatoriului de specialitate al spitalului, “astfel încât medicii din specialităţile: oncologie medicală, boli infecţioase, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, să nu mai fie obligaţi să lucreze doar la nivelul cabinetului, fără a putea desfăşura activitate medicală integrată şi în secţie, la pacientul internat, ci să fie integrată ambulatoriu-spital.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar