full screen background image

Rusia consideră România “o amenințare clară” și un avanpost al NATO

Rusia vede România ca un avanpost al NATO și o consideră o amenințare din cauză că aceasta găzduieşte elemente ale scutului antirachetă american, scrie agenția de știri Interfax, citând un oficial al ministerului de Externe rus.

Scutul antirachetă de la Deveselu a devenit operaţional în mai 2016, iar oficialii americani au susţinut, în mai multe rânduri, că are un scop defensiv, în faţa Iranului şi că nu este o ameninţare la adresa Rusiei. O altă parte a scutului urmează să fie construită în Polonia.

“Poziția României şi a celor care conduc ţara, care aau transformat țara într-un avanpost, este o amenințare clară pentru noi”, a declarat pentru Interfax Alexander Botsan-Harcenko, un înalt oficial al ministerului de Externe rus.

“Toate aceste decizii sunt, în primul rând, îndreptate împotriva Rusiei”, a afirmat el, acuzând autoritățile române că s-au înhămat bucuroase la retorica anti-rusă.

Reacţia Moscovei vine în contextul în care NATO trimite mii de soldaţi şi armament greu în Polonia, Ţările Baltice și sud-estul Europei, în cea mai mare desfăşurare de forţe de la Războiul Rece.

Oficialii SUA și NATO spun că aceşte mişcări de trupe sunt necesare pentru a oferi un plus de securitate pentru țările europene după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014. Rusia vede, însă, altfel această situaţie şi spune că face parte dintr-o strategie agresivă la granițele sale.

STIRI.TVR.RO

comments

comments




Leave a Reply

avatar