full screen background image

Sting și legendarul jazzman Wayne Shorter, câștigătorii din acest an ai premiilor muzicale Polar

Muzicianul britanic Sting și compozitorul și saxofonistul american de jazz Wayne Shorter au fost declarați, marți, câștigători ai Polar Music Prize 2017, informează DPA.

Shorter, în vârstă de 83 de ani, a colaborat cu legende ale muzicii precum Miles Davies și Art Blakey, iar în 1970 a pus bazele grupului fusion jazz Weather Report. Muzicianul născut în New Jersey a “căutat în mod constant să exploreze căi nebătute”, el scriind unele dintre “cele mai durabile compoziții din istoria muzicii jazz”, după cum se arată în comunicatul organizatorilor.

Muzicianul a cărui discografie conține peste 20 de albume, printre care mult-apreciatele numără “JuJu” și “Speak No Evil”, a fost recompensat de-a lungul carierei sale cu numeroase premii, printre care și 10 distincții Grammy.

După ce a părăsit grupul Weather Report, în 1986, jazzmanul a activat ca artist solo colaborând cu artiști celebri precum Joni Mitchell, Carlos Santana și Herbie Hancock.

Muzicianul britanic Sting — pe numele real Gordon Sumner — s-a născut în Wallsend, în 1951. El a fost membru al trio-ului The Police între anii 1977-1984, ulterior activând solo pe scena muzicală, fiind deosebit de apreciat pentru hit-uri precum “Every Breath You Take”, “Roxanne” și “Englishman in New York”.

“În postura de compozitor, Sting a combinat pop-ul clasic cu talentul muzical de virtuoz și cu o deschidere către toate genurile și sonoritățile din lume”, se mai arată în comunicatul emis de organizatorii Polar Music Prize care notează de asemenea că artistul s-a folosit de succesul carierei sale pentru a promova drepturile omului.

Premiile Polar sunt acordate în Suedia în fiecare an unui artist contemporan și unui muzician sau formații clasice.

Regele Carl Gustaf al Suediei va prezenta premiile la 15 iunie, fiecare dintre acestea având o valoare de 1 milion de coroane suedeze (110.000 de dolari), la Stockholm Concert Hall.

Printre câștigătorii edițiilor trecute se numără Paul McCartney, Bob Dylan, Paul Simon, Led Zeppelin, Pink Floyd, Dietrich Fischer-Dieskau și Isaac Stern.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar