full screen background image

Trump alimentează tensiunile internaționale

În timp ce președintele american Donald Trump alimentează focare de tensiuni internaționale, în special cu Iranul și Rusia, ministrul său al apărării James Mattis a deschis un nou front vineri avertizând Coreea de Nord împotriva oricărei încercări a unui atac nuclear contra Statelor Unite sau a aliaților săi, relatează AFP într-o analiză difuzată vineri.

La două săptămâni după învestirea sa, președintele naționalist și izolaționist Trump și administrația sa și-au intensificat declarațiile diplomatice incendiare împotriva țărilor rivale Americii, dar și împotriva aliaților și a partenerilor săi, precum Israelul, Australia și Mexicul.

În timpul unei vizite la Seul, noul ministrul american al apărării James Mattis a avertizat vineri că un atac nuclear nord-coreean împotriva SUA sau a aliaților săi ar antrena un răspuns “eficace și copleșitor”.

Șeful Pentagonului este primul responsabil al administrației Trump care a efectuat o vizită oficială în afara țării. Sosit joi în Coreea de Sud, el va continua vineri în Japonia un turneu destinat să le ofere asigurări aliaților-cheie ai Statelor Unite în legătură cu angajamentul Washingtonului în materie de securitate.

Însă și Iranul este de asemenea vizat. După un “avertisment” al Casei Albe în urma unui test cu rachetă balistică efectuat de Teheran, administrația Trump intenționează să adopte noi sancțiuni împotriva Iranului, a declarat o sursă apropiată dosarului.

Aceste măsuri represive împotriva persoanelor sau a entităților legate de programul iranian de rachete balistice ar fi prima punere în aplicare a avertismentelor lansate de noua administrație de la Washington la adresa Republicii Islamice, în pofida unui acord istoric privind dosarul nuclear iranian încheiat în iulie 2015 între Teheran și marile puteri. Acest acord a fost marea victorie diplomatică a predecesorului lui Trump, Barack Obama, care a încercat astfel să elimine tensiunile cu Iranul.

În schimb, președintele republican a adoptat un ton belicos împotriva puterii șiite: “Nimic nu este exclus”, a răspuns el presei întrebat în legătură cu o acțiune militară. Teheranul a denunțat ulterior amenințări “nefondate, repetitive și provocatoare”.

Și mai surprinzător, Washingtonul a criticat chiar și Rusia.

În timp ce o apropiere de președintele rus Vladimir Putin este o prioritate pentru Donald Trump, noua sa ambasadoare la ONU Nikki Haley a “condamnat acțiunile agresive ale Rusiei” în Ucraina. Înaintea Consiliului de Securitate al ONU, ea a spus că sancțiunile împotriva Moscovei “vor fi menținute până când Rusia va reda Ucrainei controlul asupra peninsulei (Crimeea)”.

Administrația Trump s-a distanțat de asemenea de Israel, aliat istoric al SUA. Astfel, Casa Albă a afirmat că o continuare a “construirii de noi colonii” în teritoriile palestiniene ocupate “nu ajută” la rezolvarea conflictul israeliano-palestinian.

Donald Trump a avut o reacție neașteptată și față de Australia, unul dintre cei mai apropiați aliați militari ai Washingtonului. El a denunțat un acord “stupid” încheiat în noiembrie între Canberra și administrația Obama privind primirea de către SUA a unor refugiați trimiși de Australia în tabere controversate.

Cel de-al 45-lea președinte american a vizat una dintre țintele sale preferate, Acordul de Liber Schimb nord-american (NAFTA) între SUA, Mexic și Canada, pe care l-a descris ca fiind o “catastrofă”.

În schimb, Donald Trump a ținut să-l laude pe noul șef al diplomației americane Rex Tillerson care va trebui să se ocupe imediat de o multitudine de tensiuni internaționale.

“Unii nu-l plac pe Rex deoarece el se înțelege bine cu liderii planetei (…) Este un lucru bun, nu este un lucru rău”, a afirmat Donald Trump, referindu-se la relațiile apropiate între fostul șef al gigantul petrolier ExxonMobil și președintele rus Vladimir Putin.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar