full screen background image

Raportul MCV pe justiție va fi prezentat miercuri

Comisia Europeană va discuta miercuri noul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România și Bulgaria. La nivel tehnic, va fi al patrulea raport pozitiv consecutiv pentru România, dar este probabil ca în Colegiul Comisarilor să apară discuții despre chestiunea ordonanțelor de guvern ce urmăresc grațierea și modificarea Codului penal, a declarat la Digi24 consilierul prezidențial Leonard Orban.

Pe de altă parte, după adoptarea raportului, subiectul România va fi din ce în ce mai mult în dezbatere europeană, mai ales în contextul în care vine raportat la anumite involuții din țări din regiunea noastră, a atras atenția Leonard Orban, referindu-se la Ungaria și Polonia. „Sper să nu ajungem și noi să fim un caz care să fie discutat intens la nivel european – și nu numai – de către decidenți importanți”, a declarat Leonard Orban la emisiunea „24 de minute”.

„Miercuri, Comisia Europeană discută noul raportul MCV pentru Bulgaria și România. Deci, din acest punct de vedere, al calendarului, nu știu dacă se putea un moment mai potrivit – în ghilimele – să se întâmple o asemenea chestiune, exact cu o săptămână înainte de publicarea raportului. Eu mă aștept ca să fie efecte și să se vadă în acest raport”, a declarat consilierul Leonard Orban, referindu-se la discuțiile despre modificarea Codului penal și despre o lege a grațierii.

El a precizat că efectele acestor discuții vor consta în evidențierea unei probleme a „sustenabilității progreselor pe care România le-a înregistrat în ultimii ani”.

Chestiunea finalizării MCV s-a pus de foarte multe ori și reprezentanții României au cerut în mod insistent finalizarea acestui Mecanism. Iar cei de la Comisia Europeană au spus „încă mai avem semne de întrebare cu privire la această sustenabilitate – menținerea pe termen lung a progreselor, păstrarea acestor progrese care s-au înregistrat în ultimii ani”, a explicat consilierul prezidențial. „Asta e problema pe care au ridicat-o și iată că în momentul de față, prin ceea ce s-a întâmplat, chiar noi dovedim că într-adevăr aveau dreptate”, a punctat Leonard Orban.

El a spus că a pledat în repetate rânduri pentru ridicarea Mecanismului, pentru că efectele MCV se simt și în alte zone, cum ar fi aderarea la spațiul Schengen sau fondurile europene. „Statele care s-au opus aderării României la Schengen au utilizat existența acestui Mecanism, astfel încât să spună că nu sunt progrese suficiente în domeniul justiției și luptei împotriva corupției și că România nu este pregătită să devină stat membru al spațiului Schengen. La fel pe zona fondurilor europene. Pentru că există acest Mecanism, atenția și, să spunem, procedurile sunt mult mai dure în cazul nostru comparativ cu alte state membre”, a detaliat fostul comisar european.

El a explicat că prin ridicarea MCV s-ar obține în primul rând protejarea intereselor României în procesul decizional european. Pe de altă parte, a arătat el, cei care au fost reticenți și au spus că încă nu e timpul să finalizăm Mecanismul au acum un nou argument „foarte solid”.

„Foarte probabil, miercuri se va constata, se va elabora și aproba al patrulea raport pozitiv pentru România, al patrulea raport în care se subliniază clar progresele pe care țara noastră le-a înregistrat în aceste domenii. Dar cei care erau reticenți primesc acum argumente foarte solide: uitați-vă că noi am avut dreptate!”, a subliniat fostul comisar european.

Întrebat dacă se așteaptă să apară în raport chestiunea ordonanțelor de urgență, care a apărut în ultima săptămână, Leonard Orban a fost ferm: „Categoric da”. Fostul comisar european a explicat că raportul este pregătit la nivel tehnic, dar până la urmă, el va fi discutat miercuri în Colegiul Comisarilor, adică între comisari, și în mod cert vor interveni anumite modificări, care să aducă la zi „evoluțiile sau involuțiile din țara noastră”.

Raportul va fi pozitiv pentru că privește la toți cei zece ani de progrese, de la momentul aderării României la UE. „Este evident că progresele s-au înregistrat și sunt indubitabile. Dar, pe de altă parte, există și elemente care, parțial, le contrabalansează”, a spus Leonard Orban.

Fostul comisar se așteaptă ca Bruxelles-ul să formuleze niște recomandări, adresate inclusiv Parlamentului din România. „În măsura în care aceste recomandări vor fi îndeplinite, da, se va putea pune problema finalizării Mecanismului. Dacă nu, nu”, a punctat consilierul prezidențial.

comments

comments




Leave a Reply

avatar