full screen background image

Expoziţie dedicată Unirii din 24 ianuarie 1859, la Muzeul de Istorie Suceava

Expoziţia temporară “Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859” este deschisă până pe 24 februarie, la Muzeul de Istorie din Suceava, în Sala de Expoziții Temporare Parter.

Ziua de 24 ianuarie 1859 a fost numită de contemporanii vremii „ziua renaşterii naţionale”, sau „cea mai frumoasă zi a neamului românesc”.

Expoziţia cuprinde piese din colecţiile Muzeului Bucovinei – Istorie, Numismatică, Memoriale, constând din documente, arme, litografii, tablouri, cărţi, medalii, obiecte de epocă.

Domnia lui Alexandru Ioan Cuza are o însemnătate deosebită, prin aceea că a pus bazele statului unitar, dar totodată şi a statului modern.

Reformele realizate în timpul „domnului Unirii” au deschis drum larg înainte naţiunii române, au creat premisele viitoarelor cuceriri ale poporului pe calea sa ascendentă spre progres.

Din perspectivă istorică, cei şapte ani ai domniei lui Cuza reflectă pregătirea de pe poziţiile Unirii dobândite, a înfăptuirii unor noi etape din istoria poporului român, aceea a independenţei şi a Marii Uniri din 1918.

comments

comments




Leave a Reply

avatar