full screen background image

Firmele nu vor mai fi sancționate de organe de control, fără să fi fost prevenite și îndrumate înainte

Firmele din România nu vor mai fi sancționate de organele de control ale statului, precum ANAF și ITM, decât dacă au fost înainte prevenite și îndrumate să își remedieze neregulile și ele nu s-au conformat în termenul stabilit. Noua regulă este prevăzută în Legea prevenției, anunțată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Legea ar urma să fie aprobată de Guvern până în 23 februarie. Pentru a intra în vigoare, ea mai trebuie votată în Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

“Aceasta lege va obliga autoritatile cu atributii de control sa procedeze, in primul rand, la educarea si perfectionarea antreprenorilor, precum si la prevenirea greselilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sanctionat, daca inainte nu a fost indrumat si prevenit”, a transmis Ministerul, printr-un comunicat.

Astfel, agentul constatator nu va mai putea aplica automat o sancțiune la prima constatare a contravenției. În schimb, el va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor și va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum și termenul de conformare pentru fiecare faptă. De precizat este că termenul nu poate fi mai mic de șapte zile. După expirarea acestuia, agentul poate relua controlul și, dacă va consta că nu au fost remediate problemele, poate aplica sancțiunea.

Vor fi prevazute excepții de la aplicarea Legii prevenției în cazurile în care: există un pericol pentru constatarea situației fiscale, există un pericol grav și iminent de accidentare pentru salariați, se utilizează munca nedeclarată sau a minorilor.

“Legea preventiei nu se aplica, de exemplu, pentru sanctiunile prevazute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, sanctiunea fiind amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. In acest caz nu va fi admis sistemul preventiei deoarece s-ar ajunge la incurajarea muncii nedeclarate, prin nesanctionarea acestei fapte”, mai subliniază Ministerul.

comments

comments




Leave a Reply

avatar