full screen background image

Norvegia renunță la radiourile FM

Norvegia este prima țară din lume care renunță la posturile radiofonice FM. Majoritatea populației se opune trecerii la radiourile digitale exclusiv și mișcarea este urmărită îndeaproape de alte țări care vor să îi urmeze exemplul, precum Elveția, Marea Britanie și Danemarca, relatează The Guardian.

Închiderea radiourilor FM, care au fost introduse în Norvegia în 1950, vor începe pe 11 ianuarie în orașul Bodo, din nordul țării. Până la sfârșitul anului, toate radiourile FM naționale vor fi oprite.

Criticii acestei mișcări spun că guvernul se grăbește și se tem că multe persoane vor rata alertele de urgență care până acum erau transmise prin intermediul radioului FM. Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă și faptul că două milioane de mașini din Norvegia nu sunt dotate cu receptoare pentru Standardul Digital Audio Broadcasting (DAB).

66% dintre norvegieni nu sunt de acord cu renunțarea la radioul FM, 17% sunt de acord și restul nu sunt deciși, potrivit unui sondaj de opinie. Cu toate acestea, Parlamentul și-a dat avizul pozitiv pentru demararea procedurilor, argumentul principal fiind că radiourile digitale au mai multe canale.

Elveția vrea să treacă exclusiv la radioul digital din 2020 și Danemarca și Marea Britanie iau, de asemenea, în considerare ideea. O tranziție netedă în Norvegia ar putea fi un exemplu pentru alte țări.

Odată ce numărul ascultătorilor de radio digital va ajunge la 50% din numărul total al ascultătorilor de radio și Marea Britanie va decide dacă este cazul să treacă exclusiv la radio digital.

Modulaţia în frecvenţă, sau FM, este un sistem de transmisie radio, patentat în 1933, în care unda purtătoare este modulată astfel încât frecvenţa sa variază în funcţie de semnalul audio transmis.

Potrivit unui studiu realizat în 2012 de Pew Research Center, deşi peste 90% dintre americani continuă să asculte posturile de radio AM şi FM cel puţin o dată pe săptămână, tot mai mulţi ascultători din această ţară aleg în fiecare an să renunţe la radioul analog în favoarea posturilor cu transmisie exclusiv online.

Radioul digital reprezintă cea mai spectaculoasă îmbunătăţire de la introducerea standardului FM pentru radiodifuziune. HD Radio, DAB şi DRM sunt principalele trei tipuri de transmisiuni digitale folosite în prezent.

comments

comments




Leave a Reply

avatar