full screen background image

Concert de muzică evreiască, în sala de spectacole a Casei de Cultură Rădăuţi, cu trupa ,,Bucharest Klezmer Band”

Joi, 29 decembrie, începând cu ora 18.00, Comunitatea Evreilor din Rădăuţi serbează ,,Hanuka” sau ,,Sărbătoarea Luminilor”, prilej cu care trupa ,,Bucharest Klezmer Band” va susţine un concert de muzică evreiască, în sala de spectacole a Casei de Cultură Rădăuţi.

În acest an, sărbătoarea “Hanuka” a avut loc odată cu sărbătorile creștinilor români.

Sărbătoarea Hanuca “nu a fost uitată de poporul evreu în pofida tuturor vitregiilor istoriei prin care a trecut de peste 2000 de ani încoace. Dumnezeu iubeşte lumina şi o dăruieşte poporului evreu prin lumina cunoaşterii şi a cărţii”.

Comunitatea evreiască din Rădăuți, a fost în declin accentuat după anul 1940. În anul 1938, în Rădăuți erau cca 7.000 de evrei iar la sfârșitul anului 1940, mai erau 2.989 de evrei; în anul 1962, rămăseseră doar aproximativ 800 de evrei.

În toamna anului 2016, la Rădăuți comunitatea evreiască era formată doar din 42 de evrei dar ”doar 9 sunt evrei *puri* cum se zice, mai bine de 30 dintre ei sunt din căsătorii mixte, iar 20 dintre aceștia locuiesc pe parcursul unui an, atât în Rădăuți cât și în Israel”.

Având în vedere media de vârstă înaintată a evreilor din comunitate, există îngrijorarea că se va ajunge la dispariția comunităților evreiești, inclusiv la Rădăuți.

Doina CRAIU

VIVA FM Rădăuţi

comments

comments


TAG


Leave a Reply

avatar