full screen background image

Pentru prima dată, un lider nipon merge la locul unde Japonia a atacat Statele Unite în 7 decembrie 1941

7 decembrie este marcată în Statele Unite drept zi a memoriei, iar Pearl Harbor are o mare valoare simbolică. Shinzo Abe va fi primul şef de guvern japonez care va merge la locul unde Japonia a atacat Statele Unite în dimineaţa zilei de 7 decembrie 1941, determinând intrarea SUA în Al Doilea Război Mondial.

În 7 decembrie 2016, ceremonia de comemorare a victimelor atacului de acum 75 de ani are loc pe cheiul Kilo din golful Pearl Harbour, în apropiere de Honolului, capitala statului Hawaii, unde în 7 decembrie 1941 se afla întreaga flotă americană. Un moment de reculegere se va ţine la ora, când japonezii au lansat atacul.

Aproximativ 4.000 de persoane, printre care supravieţuitori ai atacului de la Pearl Harbor şi veterani din Al Doilea Război Mondial, sunt la Honolulu pentru a participa evenimentele dedicate comemorării. Alte mii vor urmări evenimentul în direct de la monumentul dedicat memoriei victimelor atacului de la Pearl Harbor, la Waikiki Beach, transmis de asemenea pe internet.

Organizatorii au început să se pregătească pentru comemorare în urmă cu mai mult de un an, conştienţi că aceasta va fi probabil ultima ocazie pentru a aduce un tribut la scară largă supravieţuitorilor de la Pearl Harbor şi din Al Doilea Război Mondial.

Anunţul neaşteptat al premierului Japoniei că va avea o întălnire cu preşedintele american şi va vizita Pearl Harbor, a venit cu doar două zile înainte de a 75-a aniversare a atacului şi la şase luni de la vizita istorică a lui Barack Obama la Hiroshima, prima a unui preşedinte american în exerciţiu în acest oraş martir.

Scopul vizitei lui Shinzo Abe, programată pentru 26 şi 27 decembrie, este de a se reculege în memoria celor care au murit în al doilea Război Mondial şi chiar dacă lipsa unei declaraţii de scuze din partea premierului nipon i-ar putea dezamăgi pe unii dintre veteranii americani, intenţia lui Abe este ca prezenţa sa la Pearl Harbour şi întâlnirea cu Barak Obama să sublinieze alianţa strânsă de azi dintre foştii inamici.

“Nu mai trebuie să repetem niciodată tragedia războiului” a declarat premierul Abe. “Aş dori să transmit acest angajament şi în acelaşi un mesaj de reconciliere îmtre Japonia şi Statele Unite.”

Casa Albă a confirmat că Obama şi Abe vor vizita Memorialul USS Arizona de la Pearl Harbor în 27 decembrie, spunând că “vizita celor doi lideri va arăta puterea reconcilierii care a transformat foştii adversari în cei mai apropiaţi aliaţi, uniţi de interese şi valori comune.”

comments

comments




Leave a Reply

avatar