full screen background image

Francois Hollande a anunţat că nu mai candidează la alegerile de anul viitor

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat, la alegerile prezidenţiale din primăvara lui 2017. Hollande, în vârstă de 62 de ani, devine astfel primul preşedinte din cea de-a Cincea Republică Franceză care renunţă la realegere.

Preşedintele francez a declarat că şi-a servit ţara cu sinceritate şi onestitate, dar există riscul ca depunerea candidaturii sale în cursa prezidenţială din 2017 să nu unească poporul, motiv pentru care a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat.

“Sunt conştient de riscurile reprezentate de un demers ca al meu, care nu ar reuni suficient sprijin în jurul său. De aceea, am decis să nu candidez în alegerile prezidenţiale.”, a spus Hollande.

Sondajele îi erau foarte defavorabile lui Francois Hollande, căzut la mai puţin de 10 procente în intenţiile de vot în primul tur al prezidenţialelor. Iar incertitudinea din jurul deciziei sale de a se prezenta, sau nu, în cursa prezidenţială a suscitat mai multe candidaturi alternative pe stânga.

Preşedintele socialist a cunoscut în ultimele luni o puternică opoziţie în propria tabără, în special la începutul lui 2016, în jurul proiectului de reformă a codului muncii, care a scos în stradă mii de manifestanţi.

Mandatul său, marcat de mai multe operaţiuni militare externe – Mali, Republica Centrafricană, Irak, Siria- a fost şi al celor mai grave atentate comise în Franţa: Charlie Hebdo, 13 noiembrie 2015 – la Paris şi Saint-Denis, 14 iulie – Nisa. Candidatul conservator la preşedinţia Franţei, fostul premier Francois Fillon, a afirmat că renunţarea de către preşedintele socialist, Francois Hollande, la o nouă candidatură la alegerile de anul viitor arată că acesta îşi admite “cu luciditate” eşecul.

comments

comments




Leave a Reply

avatar