full screen background image

Alegeri primare în Franţa. Primul tur – Fillon câştigă detaşat. Sarkozy, eliminat din cursă

Fostul premier francez François Fillon are cele mai mare şanse sa fie candidatul dreptei în scrutinul prezidenţial de anul viitor. El a câştigat detaşat primul tur al alegerilor primare. Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, care spera să ajungă din nou la Palatul Élysée, a fost eliminat din cursă.

François Fillon are peste 45% din voturi – o victorie confortabilă. Probabil duminica viitoare îl va învinge uşor pe contracandidatul său, Alain Juppé.

François Fillon: “Sunt susţinut de cei care vor să relanseze Franţa şi care sunt mândri să spună adevărul. Există speranţă, iar speranţa s-a ivit cu putere în toată Franţa”.

Fillon a fost premier timp de 5 ani în mandatul lui Nicolas Sarkozy. A fost în umbra hiper-preşedintelui, cum i se spunea lui Sarko, dar cu discreţie, seriozitate şi mult calm, 10 ani mai târziu s-a impus pe scena dreptei franceze.

Sarkozy, el însuşi aspirant la poziţia de candidat în prezidenţialele din primăvara viitoare, a fost umilit. A ieşit pe locul al treilea. Şi-a recunoscut înfrângerea şi a anunţat că în turul doi al primarelor îl sprijină pe Fillon.

Duminica viitoare duelul va fi între primii doi plasaţi – Fillon şi fostul premier Alain Juppé.

Imediat după anunţarea rezultatelor, Juppé a declarat că este optimist că va obţine nominalizarea duminica viitoare pentru că, spunea el, este singurul capabil să oprească ascensiunea lui Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, de extremă dreapta, formaţiune populistă care câştigă tot mai mult teren.

comments

comments




Leave a Reply

avatar