full screen background image

Un nou sistem de control la graniţe. Uniunea Europeană ia măsuri de întărire a pazei frontierelor Schengen

Uniunea Europeană se pregăteşte să introducă un sistem inteligent prin care va controla electronic intrările în spaţiul Schengen. Sistemul va permite identificarea persoanelor potenţial periculoase înainte ca acestea să ajungă pe teritoriul UE.

Sistemul european de autorizare a călătoriilor se adresează cetăţenilor din ţările pentru care nu se cere viză de intrare în Uniunea Europeană şi se inspiră dintr-o procedură similară aplicată de Statele Unite.

Cei care vor dori să călătorească în spaţiul Schengen vor trimite o cerere online pentru autorizarea călătoriei. Identitatea persoanei va fi verificată în bazele de date Schengen şi Interpol pentru a se stabili dacă există riscuri de securitate sau imigraţie ilegală. Adulţii vor plăti cinci euro pentru autorizaţie, care va avea o valabilitate de cinci ani.

Este un pas mare şi inteligent pentru securizarea frontierelor noastre şi paza cetăţenilor, prioritatea noastră numărul unu. Ne vom asigura, de asemenea, că se va putea călători uşor în Uniunea Europeană prin intermediul acestui sistem inteligent, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

Oficialii Comisiei Europene estimează că sistemul ar putea intra în vigoare din 2020, după ce va primi aprobarea Consiliului şi Parlamentului European.

Aproximativ 60 de ţări sunt vizate de această procedură, printre care Statele Unite, Canada, Argentina, dar şi Serbia, Muntenegru sau Republica Moldova.

comments

comments




Leave a Reply

avatar