full screen background image

Mike Pence, coechipierul lui Donald Trump. Funcţia de vicepreşedinte al SUA a devenit tot mai importantă

Vicepreşedintele Statelor Unite era pe vremuri un simplu element de decor. De câteva decenii, însă, a căpătat o importanţă tot mai mare. Iniţial, funcţia a fost creată pentru a fi cineva care să preia imediat frâiele în cazul în care preşedintele moare. Şi pentru că secundul nu avea nimic de făcut, i s-a găsit un rol, acela de preşedinte al Senatului, singura lui atribuţie fiind de a avea votul decisiv în Senat, în cazul în care e egalitate la voturi. Cu timpul, însă, şi mai ales în ultimele decenii, vicepreşedintele american e un personaj cu influenţă crescândă.

Mike Pence are 57 de ani, e guvernatorul statului Indiana şi, din iulie, coechipierul lui Donald Trump.

Un personaj amibiţios, Pence e de profesie avocat, e căsătorit şi are trei copii. Despre Mike Pence, americanii nu ştiau mare lucru, când a fost anunţată intrarea lui în tandem cu Trump. În ultima vreme însă, după fiecare miting electoral, a câştigat tot mai mult. Politician cu clasă, discurs logic şi de substanţă, o prezenţă distinsă. Sunt doar câteva dintre etichetele care i s-au pus, mai ales în ultimele două săptămâni de campanie.

Întrebat cum s-ar autocaracteriza, în cuvinte cât mai putine, Pence a spus: “sunt creştin, conservator şi republican. Fix în această ordine!”

comments

comments




Leave a Reply

avatar