full screen background image

Alegeri în SUA: Donald Trump ales președinte al SUA, undă de șoc în lume

Republicanul populist Donald Trump, lipsit de orice experiență politică, a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate marți în Statele Unite ale Americii, declanșând un seism politic fără precedent care aruncă SUA și lumea în incertitudine, notează miercuri France Presse.

Piețele financiare au intrat în panică chiar înainte de anunțul victorii lui Trump, consfințită miercuri după o desfășurare electorală care a contrazis toate sondajele.

La opt ani după accederea la Casa Albă a lui Barack Obama, primul președinte afro-american, a cărui alegere suscitase un uriaș val de speranță în țară, Donald Trump, considerat misogin și xenofob de adversarii săi, a învins-o pe democrata Hillary Clinton, aspirantă să devină prima femeie președinte al SUA.

Magnatul imobiliar a intrat în campanie ca un outsider determinat să pună capăt corupției elitelor politice și a promis să ‘redea Americii măreția’, sloganul său, și să o protejeze din exterior.

Acest miliardar imprevizibil, a cărui ascensiune nu a prevăzut-o nimeni, anunța luni un ‘Brexit la puterea a treia’, cu referire la votul surpriză al britanicilor pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Pe toată durata campaniei sale, Trump a electrizat un electorat alb care se consideră abandonat în fața globalizării și schimbărilor demografice, și căruia i-a descris un viitor întunecat pentru Statele Unite.

Victoria sa șoc survine la finalul a 18 luni de campanie electorală care a divizat profund Statele Unite și a stupefiat lumea prin excesele și violența sa.

Peste 60% dintre americani erau de părere că Donald Trump nu avea personalitatea potrivită pentru a deveni președinte, însă el a reușit să capteze furia și frustrările unei părți a electoratului.

Propunerile sale rămân vagi în multe domenii, precum politica externă, ori suscită îngrijorare în altele, precum economia.

Posibilitatea unei administrații Trump la Casa Albă a zguduit violent piețele. Dolarul s-a devalorizat, în timp ce investitorii s-au precipitat spre valori sigure precum aurul și piețele de obligațiuni.

Spre sfârșitul serii electorale în SUA, drumul spre Casa Albă s-a îngustat tot mai mult pentru Hillary Clinton, favorită în sondaje de mai multe luni.

Dna Clinton conta pe minorități, tineri, alegătorii albi cu diplome universitare și pe femei, care constituie majoritatea electoratului (în jur de 52% la precedentele prezidențiale). Deși posesoare a unui CV impresionant — rând pe rând Primă Doamnă, senator de New York și apoi secretar de stat—, personalitatea sa a suscitat puțin entuziasm.

Donald Trump, în care nu a crezut nimeni la lansarea candidaturii sale în iunie 2015, nu a ocupat niciodată o funcție în urma unor alegeri.

Peste 200 de milioane de americani au fost chemați marți la urne pentru a-l alege pe succesorul lui Barack Obama, foarte popular, care va părăsi Casa Albă pe 20 ianuarie, după opt ani la putere.

Campania, deosebit de violentă, deseori cu atacuri la persoană, le-a lăsat americanilor un gust amar și le-a sporit neîncrederea în clasa lor politică.

Alegători au mai votat marți pentru reînnoirea a 34 de mandate din cele 100 ale Senatului, precum și pentru totalitatea locurilor din Camera Reprezentanților, în ambele republicanii păstrându-și majoritatea. În plus, 12 din cele 50 de state au ales noi guvernatori, mai fiind organizate zeci de referendumuri locale.

comments

comments




Leave a Reply

avatar