full screen background image

Alegeri în SUA: Donald Trump a câștigat scrutinul prezidențial, conform proiecțiilor agenției Associated Press

America își alege azi cel de-al 45-lea președinte, după o campanie electorală plină de surprize, de la desemnarea lui Donald Trump (70 de ani) în postura de candidat al Partidului Republican la Casa Albă și până la dezvăluirile privind neregulile legate de e-mailurile trimise de candidata Partidului Democrat, Hillary Clinton (69 de ani), pe vremea când era secretar de stat al SUA.

ACTUALIZARE 9:36 Associated Press anunță că, potrivit proiecțiilor sale, Donald Trump are cele 270 de voturi din Colegiul Electorilor necesare pentru a ieși președinte.

ACTUALIZARE 9:18 Donald Trump a ajuns la sediul de campanie.

ACTUALIZARE 9:05 John Podesta, șeful campaniei lui Hillary Clinton, anunță că mai sunt voturi de numărat, că în unele state rezultatele sunt prea strânse pentru a fi concludente. El a spus că Hillary Clinton nu va face declarații în această seară (dimineață, ora României – n.r.) și i-a îndemnat pe susținători să meargă acasă și să se odihnească. „În seara aceasta nu mai avem nimic de comentat”, a spus Podesta.

UPDATE ORA 09.00 Candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, a câștigat în statul Alaska în fața contracandidatei democrate Hillary Clinton, potrivit proiecțiilor posturilor de televiziune americane, citate miercuri de DPA.

UPDATE ORA 09.13 Șefa extremei-drepte din Franța, Marine Le Pen, îl felicită pe Trump pe Twitter

UPDATE ORA 09.03 Alegeri în SUA: Republicanii anunță că păstrează controlul asupra Senatului

UPDATE ORA 08.17 Japonia: Reuniune de urgență la Ministerul de Finanțe și Banca Centrală pe fondul unei posibile victorii a lui Donald Trump

UPDATE ORA 07.55 Hillary Clinton câștigă statul-cheie Nevada (televiziuni)

Candidata democrată la Casa Albă, Hillary Clinton, a câștigat marți seara statul-cheie Nevada și cei șase electori în fața rivalului său Donald Trump, conform așteptărilor, potrivit mai multor canale de televiziune americane, transmite miercuri AFP.

Privirile rămân fixate pe Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, alte state-cheie pe care sondajele i le atribuiau lui Hillary Clinton, dar unde rezultatele încă sunt neclare, trecând dintr-o tabără în alta.

Candidata democrată are nevoie să câștige în aceste state pentru a recupera distanța față de Donald Trump, care a câștigat mai mulți electori până la 05:30 GMT.

UPDATE ORA 07.37 Candidatul republican Donald Trump câștigase la ora 05:00 GMT (07:00, ora României) 245 de electori dintre cei 270 necesari pentru a învinge în alegerile prezidențiale din SUA, față de 209 ai rivalei sale democrate Hillary Clinton, transmite miercuri AFP.

Candidatul republican i-a dat o lovitură dură lui Hillary Clinton câștigând Florida și Carolina de Nord, state foarte disputate care i-au adus 44 de electori.

Rezultatele rămân încă incerte in Michigan și Wisconsin, două state-cheie pe care pronosticurile dinaintea scrutinului le atribuiau candidatei democrate.

UPDATE ORA 08.17 Japonia: Reuniune de urgență la Ministerul de Finanțe și Banca Centrală pe fondul unei posibile victorii a lui Donald Trump

UPDATE ORA 07.55 Hillary Clinton câștigă statul-cheie Nevada (televiziuni)

Candidata democrată la Casa Albă, Hillary Clinton, a câștigat marți seara statul-cheie Nevada și cei șase electori în fața rivalului său Donald Trump, conform așteptărilor, potrivit mai multor canale de televiziune americane, transmite miercuri AFP.

Privirile rămân fixate pe Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, alte state-cheie pe care sondajele i le atribuiau lui Hillary Clinton, dar unde rezultatele încă sunt neclare, trecând dintr-o tabără în alta.

Candidata democrată are nevoie să câștige în aceste state pentru a recupera distanța față de Donald Trump, care a câștigat mai mulți electori până la 05:30 GMT.

UPDATE ORA 07.36 Trump se apropie de Casa Albă, după ce a câștigat în Florida

UPDATE ORA 06.49 Trump conduce în rezultatele parțiale

Alegerile prezidențiale din SUA vor fi câștigate de candidatul care își asigură cel puțin 270 din cele 538 de voturi în Colegiul Electoral, iar ultimele rezultate parțiale, marți seara (miercuri dimineața, ora României) erau 223 pentru republicanul Donald Trump și 209 pentru democrata Hillary Clinton, potrivit AFP.

UPDATE ORA 06.44 Fostul candidat prezidențial John McCain, reales în Senat

UPDATE ORA 06.37 Canada: Site-ul de internet al serviciului de imigrări, suprasolicitat pe fondul avansului lui Trump în alegerile din SUA

UPDATE ORA 06.18 Trump conduce în mai multe state-cheie

Candidatul republican la președinția SUA Donald Trump este pe cale să câștige alegerile din mai multe state cheie, transmite DPA. După numărători parțiale, el conduce în Wisconsin, Michigan, Carolina de Nord, New Hampshire.

Candidata democrată, Hillary Clinton, este în avantaj în Pennsylvania și Iowa.

Cea mai recentă estimare a televiziunii CNN este de 190 de voturi în Colegiul Electoral pentru Clinton și 187 pentru Trump. Pentru victorie sunt necesari 270 de electori din cei 538 desemnați prin votul popular. Cotidianul New York Times estimează pe site-ul său de internet că după ultimele rezultate parțiale șansele de victorie sunt de peste 95% de partea lui Trump.

UPDATE ORA 05.39 Trump 151 de electori, Clinton 109

Conform rezultatelor parțiale disponibile până la această oră, transmise de DPA, candidatul republican Donald Trump a obținut 151 de voturi în Colegiul Electoral, iar adversara sa democrată Hillary Clinton 109. Potrivit CNN, Trump are 167 de electori deja asigurați. Pentru a câștiga alegerile prezidențiale din SUA, sunt necesare voturile a 270 de electori în colegiu, din totalul de 538.

Potrivit cifrelor vehiculate de rețelele americane de televiziune, Trump este creditat cu victoria în Montana și Missouri, însă mai importantă este cea din statul-cheie Ohio, care nu îi era dinainte asigurată.

În schimb, Clinton ar fi câștigat într-un alt stat important, Virginia, unde rezultatul era de asemenea deschis.

UPDATE ORA 05.59 Succesele lui Trump în mai multe state-cheie provoacă nervozitatea democraților

UPDATE ORA 05.46 Trump câștigă statul-cheie Ohio, Clinton își adjudecă statul-cheie Virginia (estimări)

Candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a câștigat cei 18 electori din statul-cheie Ohio, în timp ce candidata democrată Hillary Clinton și-a adjudecat la limită statul-cheie Virginia, potrivit estimărilor principalelor televiziuni de știri din SUA, transmit miercuri EFE și AFP.

Era de așteptat ca Trump să învingă în Ohio, susținut de albii din clasa muncitoare din zonele rurale și din regiunea Munților Apalași, în pofida faptului că actualul președinte, democratul Barack Obama, și-a adjudecat acest stat în ultimele două scrutine grație votului urban și afro-american.

În schimb, Clinton a câștigat “la mustață” cele 13 voturi electorale ale altui stat-cheie, Virginia, potrivit estimărilor posturilor de televiziune americane. Și în cazul lui Clinton era de așteptat o victorie în acest stat, dar nu cu o marjă atât de redusă, în ciuda faptului că în sondajele din ultimele două săptămâni decalajul dintre Clinton și Trump se mai redusese, de la 10 la 5 puncte procentuale în favoarea lui Clinton.

UPDATE ORA 05.29 Republicanul Paul Ryan a fost reales în Camera Reprezentanților

UPDATE ORA 15.25: Hillary și Bill Clinton au votat în Chapaqqua, statul New York

Candidata democrată la președinția Statelor Unite, Hillary Clinton, și soțul său, fostul președinte american Bill Clinton au votat în Chapaqqua, New York, informează CNN.

Candidatul republican Donald Trump va vota la o Școala Publică 59 din Manhattan, la cateva străzi de Trump Tower.

UPDATE ORA 14.30 Alegeri în SUA / Analist Carnegie: Dacă Trump câștigă, nu va fi bine pentru Europa de Est

UPDATE ORA 14.00 Mai multe state se vor exprima asupra liberalizării legislației privind marijuana

Americanii sunt chemați marți la urne pentru a-și alege președintele, dar și noii membri ai Camerei Reprezentanților și o treime din Senat, în timp ce nouă state se vor exprima pentru liberalizarea legislației privind marijuana, iar locuitorii din California își vor spune părerea în legătură cu o propunere privind folosirea prezervativelor și a “altor măsuri de protecție” în timpul realizării filmelor pentru adulți.

Statele California, Arizona, Nevada, Massachusetts și Maine își vor exprima votul asupra legalizării marijuanei în scopuri recreaționale, persoanele adulte putând astfel să cumpere, să dețină și să consume în mod legal acest drog, scrie DPA.

Alte patru state vor vota pentru a permite sau a extinde folosirea marijuanei în scopuri medicale. În 25 de state o astfel de întrebuințare este deja legală.

Aceste voturi vor duce cel mai probabil la o extindere semnificativă a pieței legale a marijuanei în SUA. Astfel, într-o mare parte din vestul țării și în mai multe state din est acest drog va putea fi comercializat și consumat în mod legal.

Unii experți consideră că s-ar crea un efect al bulgărului de zăpadă, legalizarea marijuanei la nivel național urmând a deveni inevitabilă.

Marijuana este deja legală în scopuri recreaționale în state vestice precum Alaska, Washington, Oregon și Colorado și în capitala Washington DC.

Însă deținerea, consumul sau vânzarea de marijuana rămân ilegale în majoritatea statelor americane.

De asemenea, cetățenii americani vor alege miercuri o treime din cele 100 de mandate din Senat și vor reînnoi toate cele 435 de mandate din Camera Reprezentanților. Democrații speră să recâștige controlul măcar asupra uneia dintre cele două camere ale Congresului, unde în prezent republicanii formează majoritatea.

Locuitorii din California, cel mai populat stat american, își vor putea exprima totodată opinia în legătură cu abolirea pedepsei capitale. Dacă propunerea va fi votată, California, care are cea mai mare rată a pedepselor cu moartea din SUA, s-ar putea alătura listei lungi de state care au renunțat sau suspendat aplicarea sentinței capitale, potrivit Sky News. Sondajele de opinie arată că rezultatul va fi extrem de strâns, numeroși votanți fiind indeciși.

Tot în California va fi supusă la vot și o propunere prin care se cere ca actorii din filmele porno să folosească prezervative. Producătorii de filme pentru adulți vor trebui de asemenea să plătească testele privind bolile cu transmitere sexuală și vaccinurile pentru actori. Inițiatorii propunerii spun că este o chestiune de sănătate publică, potrivit CNN. Alegătorii au adoptat o lege similară în Los Angeles în 2012, iar acum activiștii pentru lupta împotriva SIDA vor să o extindă la nivelul întregului stat California.

Oponenții afirmă că o astfel de măsură nu va face decât să alunge industria pornografică din acest stat și să deschidă calea pentru procese frivole.

Locuitorii din Districtul Columbia vor vota de asemenea pentru ca acesta să devină cel de-al 51-lea stat american, scrie Reuters.

Un vot favorabil la acest referendum ar putea spori presiunea asupra noului Congres și a noului președinte — fie democrata Hillary Clinton, fie republicanul Donald Trump — de a recunoaște Districtul Columbia ca stat, deși inclusiv susținătorii ideii recunosc că este foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat.

Un vot favorabil ar fi pur și simplu o exprimare a sprijinului public pentru aspirația de a obține poziția de stat, fiind o măsură consultativă fără nicio forță juridică.

UPDATE ORA 13.52 Barack Obama îi va oferi succesorului său cei 11 milioane de abonați ai săi pe Twitter

UPDATE ORA 13.10 S-au deschis birourile de vot în nouă state de pe Coasta de Est
Birourile de vot s-au deschis marți dimineață la ora locală 06:00 (11:00 GMT) în nouă state de pe Coasta de Est pentru alegerile prezidențiale din SUA, în care se confruntă democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump, informează AFP.

Alegătorii au început să își exprime opțiunile în statele Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York, Vermont și Virginia.

Secțiile de vot se vor deschide progresiv și în celelalte state.

Tot marți, americanii votează pentru Congres și pentru diferite referendumuri locale.

UPDATE ORA 13.05 Celebrități care amenință să părăsească Statele Unite dacă Trump va fi ales

UPDATE ORA 12.31 Un astronaut a votat din spațiu

UPDATE ORA 12.21 OSCE consideră “gratuite” acuzațiile lui Trump cu privire la posibila fraudare a scrutinului

UPDATE ORA 10.36 Alegeri în SUA: Premierul italian Matteo Renzi, despre rezultatul scrutinului: “Să sperăm că va fi fată”

UPDATE ORA 10.14 Numeroase vedete și-au pus talentul în sprijinul candidatei democrate Hillary Clinton

UPDATE ORA 09.42 Trump obține mai multe voturi decât Clinton în scrutinul de la miezul nopții în New Hampshire

Trei mici localități dintr-o zonă izolată din statul american New Hampshire și-au exprimat votul în primele momente ale zilei de marți în cadrul alegerilor prezidențiale, republicanul Donald Trump obținând 32 de voturi, iar democrata Hillary Clinton — 25, după numărătoarea generală, informează DPA.

Puținii locuitori ai celor trei comunități au votat imediat după miezul nopții, într-un ritual electoral care are loc o dată la patru ani și care datează din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Numărul jurnaliștilor a fost cu mult mai mare decât cei opt votanți eligibili în Dixville Notch, o comunitate situată în regiunea Great North Woods din New Hampshire, la circa 30 de kilometri de Canada.

Clinton l-a învins pe Trump cu patru voturi la două în Dixville Notch. Ea a obținut de asemenea o victorie de 17 voturi la 14 în Hart’s Location, o localitate cu o populație de doar 40 de persoane.

Însă mogulul imobiliar a depășit-o pe contracandidata democrată cu 16 voturi la patru în Millsfield, la câțiva kilometri sud de Dixville Notch. Este pentru prima dată în ultimele decenii când această comunitate votează.

Legea electorală din regiunea Noua Anglie le permite comunităților cu populații mai mici de 100 de persoane să își deschidă urnele la miezul nopții, aceasta devenind o tradiție cu care localnicii se mândresc.

Evenimentul stârnește mereu curiozitatea și este în atenția media la fiecare ciclu electoral, deși nu este considerat un indicator despre cum locuitorii din restul acestui mic stat din nord-est vor vota în timpul zilei.

New Hampshire are patru voturi în Colegiul Electoral și este considerat un stat în care rezultatul scrutinului va fi extrem de imprevizibil, Trump și Clinton fiind cotați umăr la umăr.

Dixville Notch a organizat primul său vot la miezul nopții în 1960 la Balsams Resort, unde are loc și astăzi.

UPDATE ORA 09.00 America își alege azi cel de-al 45-lea președinte

America își alege azi cel de-al 45-lea președinte, după o campanie electorală plină de surprize, de la desemnarea lui Donald Trump (70 de ani) în postura de candidat al Partidului Republican la Casa Albă și până la dezvăluirile privind neregulile legate de e-mailurile trimise de candidata Partidului Democrat, Hillary Clinton (69 de ani), pe vremea când era secretar de stat al SUA.

În cazul în care Hillary Clinton va avea câștig de cauză, ea va deveni prima femeie-președinte din istoria SUA. În plus, ar mai bifa un record: le-ar oferi democraților un al treilea mandat consecutiv, lucru nemaiîntâlnit de la Franklin Roosevelt, singurul președinte din istoria Statelor Unite care a fost învestit în funcție pentru patru mandate consecutive, din 1933 până în 1945.

În SUA nu are loc un singur scrutin prezidențial pe întreg teritoriul american, ci 51 de mini-scrutine în fiecare stat și în capitala federală Washington, amintește France Presse. Orice cetățean american care a împlinit 18 ani poate vota. Numărul alegătorilor eligibili este estimat la 225,8 milioane, dar au dreptul să voteze doar cei care se înregistrează în prealabil, scrie Reuters.

Americanii votează pentru președintele și vicepreședintele SUA de-a lungul unui teritoriu imens, cu patru fuse orare. Orele de deschidere a centrelor de vot sunt stabilite de oficialitățile locale, în unele state din estul SUA votul urmând să înceapă la ora locală 6:00 (11:00 GMT). În plus, milioane de cetățeni americani au votat deja în 34 de state care permit votul anticipat sau prin e-mail.

Primele secțiile de votare se vor închide pe coasta de est a SUA, începând cu ora locală 07:00 (00:00 GMT, miercuri) și ultimele se vor închide în Alaska, miercuri, la ora 6:00 GMT, iar rețelele de televiziune americane vor anunța rezultatele în fiecare stat.

Statele cărora li se va acorda cea mai mare atenție sunt așa-numitele “swing states”, adică statele indecise, unde cursa dintre cei doi candidați este extrem de strânsă. Aceste state sunt Ohio, Florida și Carolina de Nord, dar sunt considerate state indecise și New Hampshire, Pennsylvania, Virginia, Iowa, Nevada și Colorado. Alte state care ar putea avea un cuvânt de spus în această competiție electorală sunt două state tradițional republicane, Arizona și Georgia, și două state tradițional democrate, Michigan și Wisconsin.

Mass media va începe să-și facă o idee despre cum au votat americanii abia marți, ora locală 19:00 (00:00 GMT, miercuri), când se vor fi închis toate secțiile de vot din Georgia, Carolina de Nord, Virgina, Vermont, Indiana și Kentucky. Primele surprize ar putea veni dinspre Georgia, dacă Donald Trump pierde acest stat sudic, care tradițional votează cu republicanii, și dinspre Virginia, dacă acest stat, câștigat în 2012 de președintele Barack Obama, nu va vota cu Hillary Clinton.

Pentru a ajunge la Casa Albă, la 20 ianuarie 2017, unul dintre cei doi candidați trebuie să obțină numărul magic de 270 de electori, adică o majoritate simplă din cei 538 de mari electori. În 48 de state, scrutinul este de tipul “winner take all” (câștigătorul ia totul), altfel spus, candidatului care obține majoritatea voturilor populare în stat îi sunt alocate toate voturile electorale ale statului.

ORA 07.25 Șapte alegători din Dixville Notch, localitate situată la frontiera nord-estică a SUA în Munții Appalachi, au lansat simbolic alegerile prezidențiale, votând în cursul nopții de luni spre marți, potrivit AFP.

La ora 00:00 (05:00 GMT) marți, Clay Smith a introdus primul buletinul de vot în urnă. La fel ca el, alți patru alegători și două alegătoare din acest cătun pierdut în pădurile din statul New Hampshire și situat la o aruncătură de băț de frontiera canadiană, au continuat această tradiție stabilită încă din 1960, care i-a atras localității Dixville Notch titlul de ‘First in the Nation’ (Prima din țară).

După câteva minute, ținând seama și de un vot trimis prin procură, grefierul a anunțat rezultatele: candidata democrată Hillary Clinton a obținut patru voturi, oponentul său republican Donald Trump — două voturi, iar candidatul independent Gary Johnson — un vot. Votul trimis prin procură a fost anulat pentru că, alegăturul respectiv scrisese numele alesului său de mână, iar acesta era… Mitt Romney, candidatul republican învins de Barack Obama în 2012.

În afară de alte două sate din acest stat din Noua Anglie, care votează de asemenea în cursul nopții, scrutinul începe oficial la 06:00 (11:00 GMT) pe coasta estică a SUA.

Circa 225 de milioane de americani sunt chemați să decidă cine — între democrata Hillary Clinton și republicanul Donald Trump — îi va succeda lui Barack Obama la Casa Albă.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar