full screen background image

Carne, pastă de mici și brânzeturi infectate cu E. coli, depistate în mai multe supermarketuri din țară

Inspectorii veterinari au descoperit prezenţa Escherichia Coli (E-Coli) verotoxigenă la şapte probe prelevate din carne şi produse lactate comercializate în supermarketuri şi carmangerii din judeţele Vâlcea, Teleorman, Bistriţa Năsăud şi Buzău, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În perioada 17 – 28 octombrie, în cadrul Planului Naţional de Control al alimentelor, au fost prelevate şi analizate 114 probe de carne (carcase ovine şi bovine, carne tocată vită, mici din carne de porc şi vită, pulpă vită, cârnaţi proaspeţi, burger vită, pastramă carne tineret bovin, pulpă de oaie, cârnăciori vită oaie) şi de lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, caşcaval clasic, telemea de vacă, caşcaval de capră, caşcaval afumat Apuseni, brânză de capră şi caş de vacă).

Probele au fost recoltate din abatoare, magazine alimentare, carmangerii şi supermarketuri aflate în 24 de judeţe şi în municipiul Bucureşti.

În urma controalelor, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit prezenţa E-Coli în carne de porc şi vită, care era comercializată într-un supermarket din judeţul Vâlcea, în pastă de mici aflată într-o carmangerie din judeţul Teleorman şi în caşcavalul comercializat de un magazin alimentar din judeţul Teleorman. De asemenea, trei probe recoltate de pe suprafaţa carcasei de ovine au confirmat prezenţa bacteriei la un abator din judeţul Bistriţa Năsăud, precum şi pe o altă probă recoltată de pe suprafaţa carcasei de ovine la un abator din judeţul Buzău.

Ulterior, direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control.

Potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16 mai 2016 – 28 octombrie 2016 au fost efectuate 1.193 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă într-un număr de 62 de probe.

Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud.

comments

comments




Leave a Reply

avatar