full screen background image

Ministrul de Interne a explicat cum va funcţiona sistemul de supraveghere video la alegerile din decembrie

Ministrul de Interne Dragoş Tudorache a vorbit, la TVR 1, despre reorganizarea Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) a Ministerului Afacerilor Interne, despre ce a învăţat din exerciţiul de intervenţie de după un seism şi a explicat cum vor funcţiona tabletele din secţiile de votare cu ajutorul cărora numărarea voturilor va fi supravegheată video.

“Se va vota corect. E foarte important să avem alegeri pe care să nu le mai conteste nimeni” – a spus Dragoş Tudorache, ministrul Afacerilor Interne, la TVR, explicând în ce va consta supravegherea video a numărării voturilor la alegerile parlamentare:
“Nu vom supraveghea video întreaga zi. Această supraveghere video începe după ce procesul de votare s-a terminat, după ce ultimul alegător iese din secţia de votare. După cum știți, la alegerile locale am folosit pentru prima oară acest soft gestionat de colegii de la STS, de eliminare a votului multiplu și am eliminat această zonă de suspiciune. Aceleași tablete le vom folosi și la numărarea voturilor. Acest exerciţiu vine cu 0 costuri suplimentare şi cu s cimplitate foarte mare în modul de implementare al acestei măsuri. Fiecare secţie de votare, din orice cătun, fie în România, fie în orice secție din străinătate, are desemnată o tabletă. În fiecare din aceste secții există un operator, care nu are nimic de-a face cu membrii biroului secției de votare respective, este pregătit de către STS. El, în timpul zilei, face verificarea cărţilor de identitate când lumea se prezintă la vot. La ora 21.00, când se închid secțiile de vot și ultimul alegător iese pe ușă, până acum, în aplicaţia tabletei, operatorul trecea la ultimul pas, pregătirea procesului-verbal de finalizare a numărării voturilor și de centralizare a rezultatelor din acea secție. După care pleca și aștepta ca membrii biroului să numere voturile și să-l anunțe când sunt gata pentru închiderea procesului-verbal. Acum, împreună cu STS, am dezvoltat o altă aplicaţie între cele două, astfel încât, operatorul închide acea aplicaţie după ce procesuld e votare s-a terminat și, în același timp, declanşează supravegherea video prin camera video a tabletei, un cadru general al încăperii în care se află membrii biroului electoral. Este o procedură prin care ne asigurăm că ele sunt poziționate și operate în același fel în toate secțiile. Orice tabletă care este deconectată pe tot parcursul procesului electoral, atunci un semnal de alarmnă sună la STS, la centrul de comandă, operatorii sună la operatorul din secția respectivă și atunci se află că acolo avem o problemă. Și atunci operatorul revine”.
Ministrul a promis că “se va vota corect”: “E foarte important să avem alegeri pe care să nu le mai conteste pentru modul în care au fost organizate nimeni şi campania electorală să se concentreze pe idei și pe platforme”.

Despre DIPI, ministrul Afacerilor Interne a spus că “nu este una a Poliţiei Române, serveşte ministerul în întregul său şi misiunile ministerului” şi că “arhiva şi listele de acoperiţi nu sunt predate nimănui decât viitoarei structuri, arhiva este la acest moment securizată şi este la Ministerul de Interne”.

comments

comments




Leave a Reply

avatar