full screen background image

1 noiembrie – Fără colți

E prima zi a lui Brumar. Și-n cazul în care nu știați, e Ziua Internațională a Veganismului. Mă miram și deunăzi de faptul că sunt marcate atât de multe lucruri, mai mult sau mai puțin importante, la nivel internațional. E drept că veganismul pare să fie mai mult important decât invers, mai ales că acum e la modă să fii vegan. Pe de altă parte, sunt și o sumedenie de persoane care nici nu au auzit de veganism. Dar or fi din aceia care nici de pantalonii draperie n-au auzit, iar culoarea anului 2016, “marsala”, pare a fi mai mult denumirea unui dans spaniol pentru ei.

Dar cum mai tinerii familiei își doresc mereu să fie la modă, măcar de dragul anturajului, dacă nu din alte motive, s-ar putea să vă treziți cât de curând că îi apucă brusc hărnicia și vă fac curat prin frigider sau cămară. Fără carne, fără ouă și fără lapte în alimentație. A! Era să uit! Aragazul se transformă în obiect de decor sau eventual de mobilier, în cazul în care mai tânărul familiei vrea să devină nu doar vegan… ci “raw vegan”.

Ce rămâne de mâncat? Păi, foarte multe, spun adepții acestui stil de alimentație: fructe, legume, frunze, nuci, semințe, cereale, amidonoase și pseudocereale. Știu că strâmbați din nas la auzul unui meniu atât de… verde. Dar ce-i care aleg să mănânce așa spun, cu mâna pe inima mult mai sănătoasă decât a celorlalți, că se diminuează riscul apariției unor afecțiuni precum obezitatea, hipercolesterolemia, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau cancerul de colon. Privit din unghiul acesta, veganismul dă chiar foarte bine. Pentru adulți cel puțin. Argumentele aduse de o puștoaică pe un site, ar putea fi însă chiar mai convingătoare pentru cei de vârsta ei, decât înșiruirea de nume de boli pe care am făcut-o. Ea zice simplu: că nu are nici gheare, nici colți, că abatoarele sunt niște “lagăre naziste” și că “iepurașii sunt doar pentru jucat”.

Acum ce să mai zic… E drept că n-avem gheare și colți, dar înzestrați cu ceva inteligență fiind, am reușit să descoperim focul cu vreme în urmă. Iar cercetătorii spun că dacă nu o făceam, am fi rămas să dăm mâna dis de dimineață nu cu vecinul de bloc, ci cu vecinul de peșteră. Iar dacă folosim focul în prepararea alimentelor din carne, ouă sau lapte nu poate fi chiar atât de rău, dacă păstrăm un regim alimentar echilibrat.

Am ajuns din nou la echilibru. În căutarea căruia suntem cu toții, după o anume vârstă, indiferent de domeniu. Mai puțin interesați de el sunt cei bifează mai puțini ani în buletin dar mai mulți prieteni preocupați de modă. Tuturor vă urez o zi frumoasă pro sau nu “row vegan”, dar cu doze de educație!

comments

comments




Leave a Reply

avatar