full screen background image

Consiliul Concurenței: Medicii primesc avantaje de la farmacii și distribuitori pentru a prescrie pacienților anumite medicamente

Consiliul Concurenței a publicat un raport care vizează sectoarele farma, asigurări auto şi car­buranţi. Instituția susține că segmentul farmaceutic românesc este măcinat de mai multe nereguli, între care: avantajele ce le sunt oferite medicilor de către farmacii sau distribuitori pentru a prescrie un anumit medicament, presiunile pe care distribuitorii le fac pentru ca farmaciile să cumpere și produse care nu se vând și posibilele încălcări ale legii concurenței de către anumite companii.

„În urma analizei autorităţii de concurenţă a rezultat că 57% dintre pacienţi solicită o anumită denumire comercială ca urmare a recomandării medi­cului, deşi, în România, prescrierea medicamentelor se realizează pe substanţă activă şi doar în situaţii excepţionale, justificate, pe denumire comercială“, a transmis Consiliul Concurenței, fapt ce arată impactul pe care îl poate avea faptul că medicii primesc diverse avantaje pentru a ”promova” un medicament sau altul.

Rezultatul este concentrarea unei părţi importante a sumelor decontate pentru medica­mentele eliberate prin programele Ministerului Sănătăţii.

„Un număr foarte mic de farmacii concentrează o mare parte din sumele decontate la nivel de judeţ. De exemplu, în judeţul Iaşi, în septembrie 2014, dintr-un total de 386 de farmacii care au eliberat medicamente incluse în programele naţionale de sănătate, o farmacie a decontat 69% din totalul medicamentelor eliberate pentru Programul Naţional de Oncologie, iar în ceea ce priveşte Programul Naţional de Transplant, prima farmacie a decontat 43% din totalul medicamentelor“, se mai arată în raportul citat de ZF.

Pentru rezolvarea acestor probleme, Consiliul consideră că este nevoie de eliminarea cupoanelor promoționale din unele farmacii pe care medicii le primesc de la jucătorii din piață pentru a le distribui pacienților și limitarea ofertelor.

De asemenea, instituția investighează două companii farmaceutice asupra cărora există suspiciuni de încălcare a legii concurenței.

comments

comments




Leave a Reply

avatar