full screen background image

Acţiuni ale poliţiştilor pentru prevenirea tâlhăriilor prin smulgere de obiecte

Ziua de joi a programat, în cadrul “Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, activităţi de prevenire a infracţiunilor cu violenţă.

Poliţiştii au acordat o atenţie sporită tâlhăriilor, un segment de criminalitate aparte care conţine atât componentă patrimonială (deposedarea de un anumit bun), dar şi componentă violentă (a acţiune agresivă pentru însuşirea ilicită a bunului, păstrarea acestuia sau asigurarea scăpării autorului).

Şi de această dată, cu titlu de bune – practici, poliţiştii din structurile operative din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale şi Biroul de Ordine Publică au desfăşurat activităţi în sistem integrat cu poliţiştii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, fiind vizată atât componenta de informare şi responsabilizare a cetăţenilor cât şi identificarea şi tragerea la răspundere penală a celor care au săvârşit tâlhării.

Astfel, poliţiştii judiciarişti au intensificat activităţile de cercetare penală în cauzele de tâlhărie prin smulgere cu autori necunoscuţi, reuşind să probeze activitatea infracţională a doi tineri, de 15 ani, din comuna Şcheia, care în data de 14 septembrie au tâlhărit o femeie din municipiul Suceava.

Faţă de aceştia se va dispune efectuarea în continuare a cercetărilor, sub aspectul comiterii infracţiunii de „tâlhărie”, urmând ca aceştia să fie expertizaţi din punct de vedere neuropsihiatric, în funcţie de care cauza va fi soluţionată procedural.

De asemenea au fost identificaţi alţi 4 tineri, cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, toţi din Şcheia, bănuiţi de comiterea a două tâlhării prin smulgere de obiecte săvârşite în datele de 23 şi 24 septembrie, în dauna unor persoane vârstnice din municipiul Suceava.

Pentru prevenirea tâlhăriilor prin smulgere, poliţiştii de prevenire au demarat campania “Alege să nu fii o victimă”. S-au purtat discuţii cu persoanele vârstnice, în special de sex feminin, identificate în parcuri şi în zone pietonale şi au fost promovate recomandări preventive, fiind distribuite la nivelul întregului judeţ peste 800 de materiale de informare.

De asemenea, la peste 50 de unităţi de alimentaţie publică, baruri şi alte locaţii care comercializează băuturi alcoolice au fost lipite afişe de campanie, fiind cunoscut faptul că alcoolul este de multe ori un factor care generează atât risc infracţional cât şi victimal.

Activităţi preventive au fost desfăşurate şi în peste 80 de unităţi de învăţământ, copiii fiind învăţaţi cum să nu afişeze ostentativ bijuterii sau electronice de valoare, pentru a reduce astfel riscul victimal prezentat de infracţiunile de tâlhărie prin smulgere.

Avand in vedere ca talharia este o problema sociala deosebit de grava care pune in pericol insasi viata persoanei, solicitam ajutorul dumneavoastra in a prezenta acest fenomen insotit de cateva sfaturi preventive care ar putea conduce, credem noi, la diminuarea numarului de victime.

Din practica judiciara a rezultat ca cele mai multe talharii sunt comise in locuri publice sau in spatiile comune ale imobilelor.

Pentru a nu deveni victima a unei talharii:
– evitati deplasarile pe trasee aflate in zone mai putin circulate: campuri, parcuri, santiere;
– daca din diverse motive trebuie sa circulati dupa lasarea intunericului, ocoliti locurile neiluminate ori in care se afla unitati cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializeaza bauturi alcoolice (restaurante, discoteci);
– cand observati ca sunteti urmariti de un individ sau de mai multi deplsati-va prin zone intens circulate, chiar daca acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitati ajutorul primului politist intalnit in calea dumneavoastra;
– nu va afisati ostentativ cu obiecte de valoare (lantisoare, bratari);
– in ziua in care va primiti salariul trceti intai pe acasa pentru a va lasa banii, apoi mergeti la cumparaturi doar cu suma necesara;
– nu va lasati atrasi in locuri dosnice de catre indivizi care ofera spre vanzare diverse produse (de obicei mai ieftine);
– nu va laudati persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveti asupra dumneavostra sau acasa.

In spatiile comune ale imobilelor:
– nu permiteti persoanelor straine sa intre in locuinta dumneavoastra, indiferent de motivele evocate;
– la intrarea intr-un imobiul fiti foarte atenti daca in hol sau in zonele intunecate nu se afla persoane suspecte, pretabile la comiterea de infractiuni; Nu stati cu spatele spre acele locuri.
– folositi orice motiv pentru a evita sa urcati in lift cu persoane necunocute; Nu va lasati pacaliti de imbracamintea eleganta a acestora. Daca este cazul apelati la usa unui vecin de la parter. Instruiti-va in acest sens si copiii.
– cand liftul nu functioneaza, fiti atenti la cei care urca sau coboara de la etaj, mai ales intre parter si etajul 1 sau intre etajele 1 si 2.
– luminile de la intrarea in bloc si din fata liftului trebuie sa ramana aprinse odata cu lasarea intunericului;
– inchideti usa imobilului dupa ora 22 sau protejati imobilul cu un interfon.

comments

comments




Leave a Reply

avatar