full screen background image

Despre talentul și imboldul de a scrie, cu poetul rădăuțean Constantin Georgescu!

Talentul de a scrie poezie este miracol mare și nu este la îndemâna oricui.

Talentul și imboldul de a scrie, dacă nu poate fi stăpânit, în loc să fie condus, te conduce.

Talentul în ale scrisului, de exemplu, te costă mult, spune poetul rădăuțean Constantin Georgescu, pe care l-am cunoscut într-o zi de început de toamnă.

Ce înseamnă să scrii? În parte, lecturi zilnice, și exercițiu istovitor.

Am vorbit cu poetul despre poezie. Cum se scrie poezia? O poate face oricine? A răspuns că este nevoie de multă suferință. Suferința adâncește, și în același timp pune minții și inimii un fel de ardere nervoasă, zbatere, încercare de definire a ceea ce simți, prin urmare, sentimentul tranformat în cuvânt, cuvântul în imagine.

Ca să fie citită cu o emoție mai vie. Poeții au datoria de a-și educa publicul, iar Constantin Georgescu reușește să facă acest lucru. Scrie de când era copil, prima sa întâlnire cu poezia fiind la școala generală, apoi a reîntâlnit-o în adolescență, la un cenaclu literar din Rădăuți, ținut în casa Larionescu.

Imaginația și sensibilitatea de poet l-au așezat ulterior la masa de scris, întâi la o mașină mai veche, apoi la computer, scriind la început pentru plăcerea sa personală, mult mai târziu hotărându-se să publice.

Poetul rădăuțean Constantin Georgescu este membru al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, membru cotizant al Societății Scriitorilor Bucovineni, fondator și conducător al Cenaclului Literar – Artistic ”Mignon” din Rădăuți, unde adună copii, elevi, persoane cu talent care au ceva de spus în domeniul literar.

Constantin Georgescu nu-și amintește dacă a publicat șapte sau opt volume de poezie, dar enumeră cu drag câteva titluri: ”Secerișul de ninsori”, ”Libertatea de a fi trist”, ”Foșnetul cuvintelor”, Așteptând inorogul”, ”Ochiul de rezervă”, iar cea mai recentă este ”Citadela inocenților”, care conține poezii despre Rădăuți, volum din care, pe parcursul emisiunii de la VIVA FM Rădăuți, a citit câteva, cu timiditate și cu vocea tremurând de emoție. Cu emoție a vorbit și despre Nichita Stănescu, pe care l-a cunoscut personal.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

g2

comments

comments




Leave a Reply

avatar