full screen background image

Artistul Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață

Actorul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, luni dimineaţă (26 septembrie), în urma unui infarct. În jurul orei 05.00, SMURD Bucureşti a primit apelul de urgenţă pentru o persoană inconştientă. S-a deplasat un echipaj, care a găsit un pacient în stop cardio respirator. Imediat au fost demarate procedurile de resuscitare, dar spre ora 06.00 a fost constatat decesul. Ioan Gyuri Pascu avea 55 de ani şi se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate.

„Sunt un om liber. Meseria mea e viața. Cântecele mele mă cântă, poeziile mele mă spun,rolurile mele mă joacă. Vreau să traiesc în Adevăr și sper să învăț Iubirea! Vă ofer tot ce știu. Vă poftesc în infinitul inimii mele. Prețul de intrare: sinceritatea voastră.”- așa se descrie pe sine artistul Ioan Gyuri Pascu pe blogul personal.

Ioan Gyuri Pascu s-a născut pe 31 august 1961 în Agnita, (pe atunci în județul Brașov, acum în județu Sibiu). A fost un muzician și un actor român, membru al grupului de umor Divertis din anul 1987. Tatăl său era român, iar mama sa pe jumătate unguroaică; avea și origini poloneze și slovace. Mama sa era catolică iar tatăl, la fel ca Gyuri, creștin ortodox. Numele său reflectă originile sale: Ioan a fost ales dintre numele românești; al doilea său nume era maghiarul Gyurika, dar a fost notat de atunci ca Ghiurico în certificatul de naștere și documentele personale. Așa cum avea să declare mai târziu Pascu, numele a fost trecut greșit pentru că nici tatăl și nici notarul nu erau familiari cu fonologia limbii maghiare. Pascu, care vorbește fluent limba maghiară, preferă diminutivul Gyuri.

1

S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 și de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues și reggae. A fondat mai multe formații de succes în anii ’90, precum The Blue Workers sau Pacific, al căror solist a fost, fiind membru activ al primei formații. A lansat mai multe piese de rock alternativ prin casa sa de discuri, Tempo Music, și este un critic al radioului comercial românesc. La vârsta de nouă ani, a studiat pianul şi a învăţat singur să cânte la chitară. Când era la liceu, fiind obligat de regimul comunist român, s-a alăturat Uniunii Tineretului Comunist (UTC). În anul 1977, Ioan Gyuri Pascu a debutat ca actor amator într-o piesă desfăşurată la Casa de Cultură Agnita. După ce termină armata, pleacă spre mare şi, în timpul unui spectacol la Teatrul de Vară, este descoperit de echipa Radio Vacanţa şi, ulterior, de Teo Peter şi Andrei Partoş.

Anul 2010 a fost unul pe care apropiaţii umoristului şi-l amintesc ca fiind unul de grea cumpănă pentru Ioan Gyuri Pascu. A suferit un atac cerebral, iar mai apoi a divorţat de marea lui iubire, scriitoarea Daniela Marin, care nu l-a lăsat la greu. L-a îngrijit pe patul de spital şi l-a luat acasă. Se schimbase total după aceste două evenimente care l-au marcat profund şi l-au făcut să se retragă din viaţa publică.

Pe lângă activitatea de la Divertis, unde a abordat în special satiră politică, a mai jucat în filme de lung metraj precum O vară de neuitat – în regia lui Lucian Pintilie și în Occident – regizor Cristian Mungiu. A mai jucat în mai multe piese de teatru, precum Take, Ianke și Cadîr, asigurând și coloana sonoră pentru o parte din ele. A colaborat cu mai multe posturi de televiziune, printre care TVR 1, Antena 1 și Pro TV. A mai contribuit ca jurnalist sportiv și comentator de sport, și a scris mai multe cărți de spiritualitate și pentru copii.

2

 

 

 

 

 

 

comments

comments




Leave a Reply

avatar