full screen background image

Festivalul „Ochiul de Păun” la Rădăuţi, Târg Naţional la care participă meşteri populari, în perioada 26 – 28 august

Cea de a XXXIV-a ediţie a Festivalului „Ochiul de Păun”, Târg Naţional la care participă meşteri populari, se va desfăşura în acest an în perioada 26 – 28 august.

„Târgul Olarilor” este organizat de Primăria Rădăuţi, Muzeul Etnografic „Samuil şi Eugenia Ioneţ”, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural “Bucovina” Suceava, cu sprijinul Casei de Cultură a municipiului Rădăuţi. Şi-au anunţaţ participarea ceramişti din Centrele de Ceramică: Horezu, Baia – Mare, Dorohoi, Corund, Rădăuţi, Marginea, Miercurea – Ciuc, Deva, Dej, Paşcani, Arad, Liliceni, Botoşani, Santana de Mureş, Carta, Bistriţa, Galaţi.

Alături de olari vor participa şi meşteri populari din alte domenii tradiţionale, ca sticlărie, pielărie, sculptură în lemn, împletituri, ouă încondeiate, cusături populare, iconografie.

„Târgul Olarilor” va fi organizat în Piaţa Unirii din centrul municipiului, în zona pietonală, până la Banca Transilvania.

În serile de joi, 26 august şi vineri, 27 august, sunt organizate un spectacole folcloriceşi artistice pe scena din parcarea centrală a municipiului Rădăuţi. În ultima seară a concursului la care participă meşterii populari, rădăuţenii vor urmări concerte susţinute de Alessia, Maxim şi Puya. În ultimul moment, organizatorii au decis să invite la Rădăuţi, pentru două concerte extraordinare foarte aşteptate de publicul tânăr din Rădăuţi, doi artişti de mare succes: Andreea Bănică şi Aurel Moldoveanu. Cei doi artişti vor putea fi urmăriţi în seara zilei de sâmbătă, 27 august, începând cu ora 20.30.

concert

“Ochiul de Păun” este una dintre manifestările care au intrat în tradiţia rădăuţeană şi care antrenează de fiecare dată o mare forţă umană, atât din partea concurenţilor, meşteri olari de pe toate meleagurile ţării, dar şi din străinătate, cât şi din partea vizitatorilor, localnici şi turişti aflaţi în trecere prin zonă.

Evenimentul anual este organizat în scopul promovarii meşteşugului olăritului – tehnică tradiţională din zona Rădăuţiului.

Meșterii populari vor expune spre vânzare obiecte tradiționale, unele cu caracter unicat.

Obiectivul evenimentului vizează stimularea meșterilor populari în vederea producerii și valorificării obiectelor tradiționale specifice zonelor etnografice din care provin, cu predilecție a celor din ceramică.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

ochi

comments

comments




Leave a Reply

avatar