full screen background image

60% dintre unităţile de învăţământ sucevene intră neautorizate în noul an şcolar

Autorizarea unităţilor de învăţământ din punct de vedere sanitar şi al securităţii la incendiu reprezintă principalul punct slab al reţelei şcolare, este concluzia unei informări a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, prezentată de către inspectorul general Gheorghe Lazăr.

Conform acesteia, din totalul de 773 de unităţi şcolare şi preşcolare disponibile pentru anul şcolar 2016-2017, autorizate sunt 301 (39%), iar fără autorizaţie 472 (61%).

Dintre cele autorizate, 45 sunt grădiniţe care funcţionează în aceeaşi clădire cu o şcoală care a obţinut autorizaţie din punct de vedere sanitar.

În ceea ce priveşte cele 461 de şcoli fără autorizaţie sanitară, 432 (92%) sunt din mediul rural, majoritatea neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările cu utilităţi.

Alături de alte deficienţe, acestora le lipsesc grupurilor sanitare interioare şi apa curentă; compoziţia apei nu este conformă chimic şi/sau bacteriologic, iar numărul de cabine din grupurile sanitare, în raport cu efectivele de elevi, este insuficient.

În raportul ISJ se accentuează că avizele şi autorizaţiile de securitate la incendiu nu sunt eliberate pentru instituţia de învăţământ ca atare, ci pentru fiecare construcţie administrată de către unitatea de învăţământ în cauză.

În judeţul Suceava, acestea includ 1.067 de imobile, 784 clădiri nefăcând obiectul avizării sau autorizării privind securitatea la incendiu.

Aceste clădiri au fost construite sau au suportat lucrări de modernizare, extindere ori de schimbare de destinaţie anterior intrării în vigoare a HGR nr. 571/1998, în timp ce pentru construcţiile edificate în intervalul 1998-2006, suprafeţele desfăşurate erau sub limitele impuse de legislaţia de la data respectivă.

Celelalte 283 de clădiri necesită aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu, dintre acestea 170 deţinând avize, iar 24 au autorizaţie. Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a centralizat investiţiile necesare modernizării spaţiilor cu destinaţie şcolară şi îndeplinirii condiţiilor necesare autorizării acestora.

Costurile totale estimate pentru autorizarea şcolilor din judeţ, conform notelor de fundamentare transmise de conducerile unităţilor de învăţământ, sunt de aproximativ 68 de milioane de lei pentru obţinerea autorizare sanitară, şi de aproximativ 15 milioane lei pentru autorizare ISU.

comments

comments




Leave a Reply

avatar