full screen background image

Încep Jocurile Olimpice de la Rio

Ediţia a XXXI-a a Jocurilor Olimpice de vară moderne va începe, vineri, la Rio de Janeiro, cu participarea a aproximativ 10.000 de sportivi din 207 ţări. La prima ediţie, în 1896, în urmă cu 120 de ani, concurau 241 de sportivi din 14 ţări, potrivit News.ro.
Mişcarea olimpică a început în antichitate şi a fost readusă la viaţă de Pierre de Coubertin, spre sfârşitul secolului XIX. Este cel mai important eveniment sportiv din lume şi inevitabil a fost afectat de-a lungul timpului de războaie, politică, mişcări sociale, dar şi de fenomene naturale. Sportivi ca Jesse Owens, Nadia Comăneci sau Michael Phelps au făcut istorie. Publicul s-a bucurat şi de spectacolul sportiv, dar şi de tradiţiile create pentru Jocurile Olimpice – ştafeta şi aprinderea flăcării olimpice, defilarea sportivilor şi festivităţile legate de competiţie.
Jocurile Olimpice de vară încep, vineri, la Rio de Janeiro, iar timp de 17 zile întreaga lume va urmări peste 10.500 de sportivi, care vor lupta pentru medalii în 42 de discipline sportive.
Melodia oficială a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, „Alma e Coração”, este interpretată de starul samba Thiaquinho şi rapperul Projota.
Televiziunea Română, official broadcaster Rio 2016, asigură, în acest an, cea mai mare acoperire din istoria transmisiunilor de la Jocurile Olimpice. Peste 700 de ore de transmisii, difuzate 90% în direct, precizează Agerpres.
Chiar înainte de startul oficial de la Rio, planeta a intrat deja în atmosfera Jocurilor Olimpice. Competițiile sportive au început deja în Brazilia, iar românii au ocazia să vadă, în această seară și noapte, trei partide de fotbal cu adevărat olimpic. Brazilia — Africa de Sud, Portugalia — Argentina și Suedia — Columbia sunt cele trei meciuri care vor fi difuzate de Televiziunea Română.
96 de sportivi români vor participa în cadrul a 14 sporturi. Vor fi însoțiți de șapte rezerve. Cele mai numeroase delegații sunt cea de la atletism cu 23 de sportivi și cea de la canotaj cu 18 sportivi.
Gimnasta Cătălina Ponor va fi port-drapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro

Au fost cinci sportivi nominalizați, gimnastul Marian Drăgulescu, jucătoarea de tenis Simona Halep, handbalista Cristina Neagu, trăgătorul Alin Moldoveanu și gimnasta Cătălina Ponor. „Ponor a primit cele mai multe voturi din partea Comitetului Executiv și ea este alegerea noastră pentru portdrapelul României la JO 2016”, a precizat președintele COSR.

Programul complet al sportivilor români la JO Rio 2016

RIO 2016 – Cifrele Jocurilor Olimpice

1 – Este pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice când o ţară din America de Sud este organizatoare. Rio 2016 este a 31-a ediţie a JO. Anterior: 16 ediţii au fost organizate în Europa, şase în America de Nord, trei în Asia şi două în Oceania. Trei ediţii nu au avut loc (1916, 1940, 1944).

2 – Preşedinţii Braziliei aşteptaţi la ceremonia de deschidere: Dilma Rousseff, suspendată din funcţie şi care se confruntă cu procedura de destiturie, şi Michel Temer, vicepreşedinte şi preşedinte interimar.

22 – Numărul de medalii olimpice – din care 18 de aur – pe care le are americanul Michael Phelps, cel mai titrat sportiv din istoria JO, aflat la a cincea Olimpiadă.

207 – Numărul delegaţiilor prezente, dintre care pentru prima oară una formată din refugiaţi

25.000 – Numărul jurnaliştilor acreditaţi.

32 – Numărul de situri olimpice în oraşul Rio de Janeiro, concentrate în patru mari zone: Barra De Tijuca; Copacabana; Maracana şi Deodoro.

33.000 – Numărul de taxiuri de la Rio

42 – Numărul de discipline sportive desfăşurate în cele 17 zile de competiţie. Golful a reapărut ca sport olimpic după 112 ani de absenţă.

Şi rugbiul revine după 92 de ani.

450.000 – Numărul prezervativelor distribuite celor 10.500 de sportivi, 41 de fiecare, adică două pe zi.

5 miliarde de dolari – Acesta este bugetul iniţial. Însă bugetul a fost redus, astfel că sportivii nu au televizoare în camere, s-a făcut economie la hârtie, iar zona VIP este mai modestă ca la alte ediţii.

500.000 – Numărul turiştilor aşteptaţi la Rio de Janeiro

65,9 – Procentajul locuitorilor din Rio, care apreciază că Jocurile vor fi un succes.

306 medalii – Numărul de medalii decernate. Acestea vor fi primite de 136 de femei, 161 de bărbaţi, iar nouă vor fi pentru probe mixte.

7,5 milioane – Numărul de bilete puse în vânzare, din care 3,8 milioane vândute la un preţ mai mic de 30 de dolari.

750.000 de metri pătraţi – Aceasta este suprafaţa totală a satului olimpic

40.000 de paturi, 80.000 de mese, 100.000 de scaune, 60.000 de umeraşe vor exista în satul olimpic, iar 11 milioane de mese vor fi servite.

comments

comments




Leave a Reply

avatar