full screen background image

România va deține președinția UE în prima jumătate a lui 2019

România va deține președinția Uniunii Europene în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, ca urmare a devansării cu șase luni a tuturor președințiilor Consiliului UE în condițiile în care Londra a renunțat oficial să mai asigure președinția semestrială a Consiliului UE din perioada iulie-decembrie 2017, după referendumul din 23 iunie în care Regatul Unit a decis să părăsească blocul comunitar.

Decizia privind devansarea cu șase luni a tuturor președințiilor a fost adoptată la 26 iulie de Consiliu și stabilește ordinea preluării președinției Consiliului UE până în 2030, potrivit unui comunicat al Celor 28. Procesul de devansare a președințiilor va începe la 1 iulie 2017, a menționat sursa citată. Astfel, în locul Marii Britanii, care urma să asigure președinția UE în a doua jumătate a anului 2017, președinția UE va fi asigurată de Estonia.

În primul semestru al anului 2017, președinția UE va fi asigurată de Malta. În 2018, Bulgaria va asigura președinția UE în prima jumătate a anului, iar Austria în cea de-a doua. Practic, România va prelua președinția UE de la Austria, la 1 ianuarie 2019, și o va preda Finlandei, care o va exercita de la 1 iulie 2019.

Totodată, Consiliul a decis să adauge Croația, care nu era încă membră a UE în momentul fixării calendarului președințiilor, care ar urma să asigure președinția prin rotație în prima jumătate a anului 2020.

Noua ordine revizuită a președințiilor Consiliului este valabilă până în 2030, decizia anterioară acoperind intervalul de timp doar până în iunie 2020.

Țara care deține președinția prin rotație are misiunea de a organiza reuniunile statelor membre. Ea stabilește agenda discuțiilor și dă astfel un anumit impuls subiectelor tratate. De la 1 iulie 2016, Slovacia asigură această președinție.

Marea Britanie a anunțat miercurea trecută că renunță să asigure președinția prin rotație a Consiliului UE din iulie-decembrie 2017, prima consecință concretă a votului asupra Brexitului. Premierul britanic, Theresa May, a explicat că țara sa “va fi extrem de ocupată cu negocierile privind ieșirea din UE”.

AGERPRES

comments

comments




Leave a Reply

avatar