full screen background image

Noii judecători CCR au depus jurământul

Noii judecători ai Curții Constituționale au depus jurământul în această dimineață, la Cotroceni. Este vorba despre deputatul Marian Enache, numit de Senat cu susţinerea PSD, fostul parlamentar Attila Varga, numit de Camera Deputaţilor la propunerea UDMR, şi fosta şefă a Înaltei Curţi, Livia Stanciu, numită de preşedintele României.

Noii judecători i-au înlocuit pe Augustin Zegrean, Zoltan Puşkaş şi Tudorel Toader, care și-au încheiat mandatele de judecători ai Curţii Constituţionale, după nouă ani.

Președintele Klaus Iohannis le-a spus noilor judecători ai CCR că îi îndeamnă să aibă permanent ca reper standarde cât mai înalte de profesionalism şi independenţă, precizând că CCR îi revine îndatorirea de a promova şi proteja statul de drept.

„Dacă Preşedintele României are rolul constituţional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale, Curţii Constituţionale îi revine îndatorirea de a proteja şi promova statul de drept şi democraţia constituţională cu scopul ultim de a asigura protecţia drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

Vă doresc tuturor să contribuiţi la conturarea Curţii Constituţionale ca un pol de stabilitate în arhitectura constituţională a statului, inclusiv prin jurisprudenţă clară, coerentă și predictibilă. Vă îndemn să aveţi permanent ca reper standarde cât mai înalte de profesionalism şi independenţă şi am toată convingerea că veţi onora cu demnitate magistratura care vă este încredinţată! Felicitări și succes noilor judecători ai Curții Constituționale a României!”, a spus șeful statului.

De asemenea, președintele a amintit că în cei 25 ani de când există, CCR s-a dovedit eficientă în promovarea valorilor fundamentale consacrate de Constituţie.

„Constituția României face din Curtea Constituțională garantul supremației sale. În cei 25 de ani de când există, Curtea Constituțională s-a dovedit eficientă în promovarea valorilor fundamentale consacrate de Constituție. Ea a contribuit la explicarea și punerea în aplicare a unor principii de bază ale constituționalismului modern, cum ar fi cooperarea loială între autoritățile publice, protejarea cetățenilor de orice amenințări la adresa drepturilor și libertăților lor și, mai ales, întărirea integrității și a transparenței în viața politică. Deseori, Curtea a fost un facilitator pentru racordarea sistemului normativ și chiar a vieții publice din România la valorile și principiile juridice promovate în spațiul european și internațional”, a subliniat șeful statului.

comments

comments




Leave a Reply

avatar