full screen background image

Interviu cu jurnalista Marie-Jeanne Ion, în exclusivitate la VIVA FM Suceava!

Pe 28 martie 2005, într-o perioadă în care ştirile despre răpiri de cetăţeni străini în Irak deveniseră aproape zilnice, România avea să ajungă şi ea pe lista ţărilor vizate de acest fenomen.

Totul a început cu un mesaj primit pe un telefon mobil în redacţia unui post de televiziune: „M-au răpit, nu e glumă. AJUTOR!!!”.

Mesajul disperat venea din partea jurnalistei Marie-Jeanne Ion. Alături de jurnalistul Ovidiu Ohanesian şi operatorul Sorin Mişcoci, ea se afla în Bagdad, pentru a lua un interviu premierului irakian din acea perioadă.

Împreună cu cei trei a fost răpit şi Mohamad Munaf, cetăţean american de origine irakiană care se oferise să le fie ghid în Bagdad.

La Palatul Cotroceni se convoacă o celula de criză. A doua zi după ce autoritățile au confirmat dispariția celor trei ziariști, pe 29 martie 2005, omul de afaceri sirian Omar Hayssam anunţa că ar fi fost contactat de răpitori pentru o cerere de răscumparare de câte un milion de dolari pentru fiecare ostatic.

O zi mai tarziu, postul de televiziune Al Jazeera, din Qatar, difuza primele imagini cu jurnaliştii alături de ghidul lor. În înregistrare, Marie-Jeanne Ion spunea că răpitorii nu au cerut bani pentru eliberarea lor.

Ulterior s-a dovedit că omul de afaceri sirian a sponsorizat deplasarea jurnaliştilor în Irak şi că a fost implicat în răpirea acestora, alături de Mohamad Munaf.

Criza ostaticilor din Irak s-a încheiat pe 22 mai 2005, când cei patru au fost preluaţi de autorităţile române. Ulterior, Mohamad Munaf a rămas în custodia autorităţilor americane.

Într-o nouă înregistrare, răpitorii anunţau că au eliberat ostaticii în urma apelurilor şeicului saudit, dar şi ale comunităţii arabe şi islamice din România.

Pe 23 mai, după 55 de zile în captivitate, jurnaliştii români au fost aduşi în ţară.

În iunie 2007, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat pe Omar Hayssam la 20 de ani de închisoare pentru răpirea celor trei jurnalişti.

Matinalul Călin Bârleanu a realizat un interviu în exclusivitate, pentru Viva FM, cu jurnalista Marie-Jeanne Ion, pentru a memora ziua de 22 mai, zi în care jurnaliștii au fost eliberați.

Ascultăm interviul mai jos!

comments

comments




Leave a Reply

avatar