full screen background image

În situații excepționale, preoţii şi diaconii au voie să candideze, dar doar ca independenţi

preoti     Dat fiind că 2016 este an electoral, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ținut să vină cu mai multe precizări.

Acesta a decis că, în situații excepționale, preoţii şi diaconii au voie să candideze, dar doar ca independenţi şi pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean, cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor.

În primul rând, preotul este obligat să respecte opțiunile politice ale credincioșilor și să fie neutru în timpul campaniilor electorale, el având posibilitatea de a-și exprima opțiunea politică doar prin votul strict secret.

Clericilor din BOR le este interzis să fie membri de partid, să candideze, să ocupe funcții de demnitar/înalt funcţionar public sau pur și simplu să facă politică. Celor ce încalcă aceste reguli li se pune în vedere că vor trebui să aleagă între viața monahală și cariera politică.

Cei care vor obține aprobarea Bisericii vor fi suspendaţi de la slujire pe întreaga perioadă a campaniei electorale.

Ei  nu vor avea voie să folosească lăcașurile de cult în scop electoral.

De asemenea, Sfântul Sinod insistă că BOR nu sprijină niciun partid și nicio ideologie, dar îndeamnă toți cetățenii să manifeste responsabilitate față de comunitate

comments

comments