full screen background image

Audieri în dosarul Mineriada

mineriada     Audierile in controversatul dosar al Mineriadei din 1990 continua. Incepand de marti, procurorii militari vor sta de vorba timp de o luna cu victimele si martorii care s-au aflat acum 26 ani in Piata Universitatii, potrivit stirileprotv.ro.

Dosarul a fost inchis pana acum de 2 ori, pentru ca s-au prescris faptele, insa a fost redeschis acum 3 luni, iar procurorii au schimbat incadrarea juridica in infractiuni contra umanitatii.

Marti, la Prachetul general trebuie sa soseasca aproximativ 15 persoane care au calitatea de martori sau parti vatamate si vor fi audiate de procurorii militari. Pana la finalul lunii martie, 211 persoane vor fi audiate in dosarul “Mineriada”, deschis in urma cu trei luni.

Martorii le vor spune procurorilor militari ce au vazut si ce au patit in Piata Universitatii in perioada 13-15 iunie 1990, la protestele violente soldate cu moartea a 4 persoane si ranirea a altor 1000.

In timpul audierilor, martorii au dreptul sa aleaga daca vor deveni parti civile in proces, pentru a cere despagubiri.

Fostul presedinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Magureanu, dar si Petre Roman au fost audiati si pusi sub acuzare pentru infractiuni impotriva umanitatii si pentru ca ar fi declansat atacul asupra populatiei civile.

comments

comments