full screen background image

A fost aprobat bugetul municipiului Suceava pentru 2016

Viva News bug     Consilierii locali suceveni au aprobat proiectul de buget, pentru anul 2016, propus de primarul Ion Lungu și îmbunătățit cu amendamentele aleșilor.

Municipiul Suceava ar urma să aibă un buget de 382 de milioane de lei, mai mare cu 7 % decât cel de anul trecut.

Secțiunea de dezvoltare are alocate 28 % din fonduri.

Primăria reședință va trebui să se împrumute cu 35 de milioane de lei pentru finanțarea proiectelor amenajare zonă agrement Tătărași și sală polivalentă.

Principalele proiecte de investiții vor fi reabilitarea zonei centrale, modernizarea pieței agroalimentare centrale, reabilitarea rețelelor de termoficare și a punctelor termice, amenajarea de terenuri de sport și introducerea utilităților în cartierul Tătărași.

Proiectele de accesare de fonduri structurale sunt reabilitarea Cetățeii de Scaun, modernizarea iluminatului public, achiziționarea de vehicule electrice, extinderea și reabilitarea rețelei de apă și sistemul de management integrat al deșeurilor.

Din totalul cheltuielilor, 28 % vor fi direcționate spre învățământ, 16 % spre locuințe și dezvoltare publică, iar 14 % spre transporturi.

Cele mai multe amendamente au fost propuse de consilierii PNL.

Astfel, s-a renunţat la realizarea unei instalaţii de nocturnă pe stadionul “Areni”, banii urmând a fi redirecţionaţi spre modernizarea stadionului, a tribunelor şi a vestiarelor, pentru efectuarea unui studiu pentru o zonă de agrement în Zamca şi pentru identificarea şi realizarea de noi parcări de reşedinţă.

Bugetul va cuprinde sume mai consistente pentru finanţarea echipei de fotbal şi a celei de handbal.

Primarul Sucevei nu a fost încântat de faptul că nocturna nu va mai montată: “O să fim de râsul curcilor… Şi stadioanele comunale au acum instalaţii de nocturnă!”

În vederea fluidizării traficului pe Calea Unirii, s-a renunţat la ideea primarului Lungu, de lărgire a podului peste apa Sucevei, în favoarea realizării unui pod nou.

Ion Lungu crede că “este un proiect nerealist, care va dura foarte mult, probabil peste 10 ani, şi greu de realizat, pentru că presupune trecerea peste multe proprietăţi private.”

Consilierii PSD, prin Eugen Girigan, au adus un singur amendament la proiectul de buget, alocarea a 50.000 de lei pentru un studiu de prefezabilitate pentru realizarea unei zone industriale în Suceava.

În final, bugetul Sucevei a fost aprobat cu votul a 21 din cei 22 de consilieri prezenţi.

comments

comments