full screen background image

Iohannis: România își menține obiectivul de aderare la Schengen

klaus johannis      România își menține obiectivul aderării la Schengen, deși, în prezent, spațiul de liberă circulație este pus sub semnul îndoielii, a declarat joi președintele Klaus Iohannis.

“Spațiul Schengen este pus sub semnul îndoielii. România acționează ca membru al spațiului Schengen (…). Dincolo de circumstanțele prezente, România își menține obiectivul aderării la acest spațiu”, a spus șeful statului, la întâlnirea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

* Iohannis: România — un susținător ferm al aspirațiilor europene ale Republicii Moldova; doresc succes noului Guvern

România este decisă să rămână un susținător ferm al aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, să sprijine reformele necesare acestui obiectiv și să fie puternic implicată în mobilizarea solidarității europene, atunci când e necesar, pentru depășirea dificultăților și menținerea cursului european al acestui stat, a declarat, joi, președintele Klaus Iohannis.

Parcursul european al Republicii Moldova depinde de voința politică de la Chișinău, de funcționarea statului de drept și de aplicarea reformelor, a precizat Iohannis, la reuniunea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

El a urat succes noului Guvern de la Chișinău în îndeplinirea reformelor care asigură parcursul european al Republicii Moldova.

“Pe de altă parte, consider că este absolut necesar ca angajamentele asumate de partenerii europeni față de Republica Moldova să fie menținute și extinse odată cu obținerea de progrese în consolidarea statului de drept. Doresc noului Guvern moldovean mult succes în aceste demersuri”, a mai spus președintele Iohannis.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, programul de activitate al Guvernului și lista Cabinetului de miniștri în frunte cu premierul Pavel Filip.

* Iohannis: Situația îngrijorătoare din vecinătatea estică reclamă măsuri de consolidare a securității

Situația îngrijorătoare și marcată de incertitudini din vecinătatea estică reclamă măsuri de consolidare a securității, atât prin mijloace interne, cât și prin cele de care România poate beneficia în cadrul parteneriatelor strategice, în mod special cel cu SUA și în cadrul NATO, a declarat, joi, președintele Klaus Iohannis, la întâlnirea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București.

El a precizat că România susține întărirea rolului NATO în domeniul apărării colective și acordarea unei atenții speciale atât provocărilor din flancul estic, în mod deosebit din regiunea Mării Negre, cât și celor din flancul sudic al NATO.

“În ceea ce privește profilul său în cadrul NATO, România este astăzi un membru predictibil și apreciat. (…) Îmi doresc ca România să fie nu doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate în regiune, să-și întărească profilul și să-și consolideze rolul în interiorul NATO și al Uniunii Europene”, a adăugat Iohannis.

În context, președintele a afirmat că Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii rămâne un pilon esențial al politicii externe a României.

“Putem vorbi astăzi de un parteneriat întărit în domeniul securității. În virtutea lui, România beneficiază de sprijin politic și militar consistent din partea Statelor Unite. (…) Am început, de asemenea, să dezvoltăm dimensiunea economică și investițională a Parteneriatului strategic cu Statele Unite, să conturăm o agendă solidă în domeniul securității energetice, precum și o serie de obiective ambițioase în materie de cercetare, inovare și educație. Extinderea acestora este posibilă pe fondul unui mediu investițional predictibil și al unei funcționări corecte și transparente a instituțiilor statului”, a susținut Klaus Iohannis.

* Iohannis: Îmi doresc de la UE mai multă coerență, viziune și strategie

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că își dorește de la Uniunea Europeană mai multă coerență, viziune și strategie.

“Mă bucur să constat că cetățenii României cred cu tărie în proiectul european. Ca președinte trebuie să spun, totuși, cu sinceritate, că aștept de la UE funcționarea mecanismelor europene. Îmi doresc de la Uniunea Europeană mai multă coerență, viziune și strategie”, a afirmat Iohannis, la reuniunea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

El a precizat că proiectul european nu este un simplu slogan, iar UE nu este un set de “mecanisme birocratice”.

“Europa unită este expresia unei viziuni despre o lume mai prosperă, mai unită și mai aproape de cetățenii săi. Îmi doresc un management mai eficient la nivelul instituțiilor europene, o mai mare coerență, o mai bună planificare și mai multă rigoare în ceea ce privește agenda europeană”, a adăugat Iohannis.

În opinia președintelui, principala provocare cu care se confruntă astăzi Uniunea Europeană este migrația. În acest context, el a explicat că poziția României în cazul refugiaților nu este bazată pe refuzul ideii de a primi imigranți în țară, ci pune sub semnul întrebării procedura.

“Cred în principiul că toate statele membre sunt egale, iar o asemenea procedură, oricare ar fi ea, trebuie decisă pornind de la acest principiu, prin dialog și nu printr-o abordare contabilă sau birocratică. Reafirm faptul că România este solidară cu celelalte state europene și va continua să se implice în rezolvarea crizei refugiaților. Consider totodată că două chestiuni sunt fundamentale în acest sens: acționarea asupra cauzelor care au condus la acest fenomen și un proces de securizare a frontierelor europene, la care România continuă să contribuie semnificativ”, a punctat șeful statului.

* Iohannis: 2016 va aduce o racordare mai eficientă a politicii externe la interesele economice naționale

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că anul 2016 va aduce o racordare mai eficientă a politicii externe la interesele economice naționale, printr-o viziune mai integrată privind diplomația economică și comercială.

Potrivit șefului statului, un pilon important al acestei dimensiuni îl va reprezenta în continuare promovarea obiectivelor naționale privind securitatea energetică.

“De asemenea, ne propunem să continuăm cooperarea deja existentă și să deschidem noi căi de dialog cu spații geografice precum Caucaz, Asia Centrală, Asia-Pacific, America Latină și Africa, inclusiv cu puterile emergente. Considerăm că sunt create condiții foarte bune de dezvoltare a Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre România și Republica Populară Chineză”, a mai spus Iohannis, la reuniunea anuală a șefilor de misiuni diplomatice acreditați la București.

În ceea ce privește zona Orientului Mijlociu, președintele a arătat că în 2016 se au în vedere înaintarea către o dimensiune strategică a relației cu Israelul și identificarea unor noi oportunități de cooperare economică și cu alți parteneri din zonă.

“Totodată, vom aborda cu mai multă eficiență proiectele economice planificate cu statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului”, a mai spus Klaus Iohannis.

* Iohannis: 2016 trebuie să consolideze în politică virtuțile dialogului și deschiderii către societatea civilă

Președintele Klaus Iohannis a declarat că anul 2015 a marcat în România începutul unui nou mod de a face politică, iar 2016 va trebui să consolideze în viața politică virtuțile dialogului, deschiderii către societatea civilă, responsabilității și profesionalismului în relațiile instituționale.

El a arătat că anul 2015 a fost pe plan intern unul al recâștigării normalității în care a fost redescoperit dialogul, întărite principiile statului de drept și independența justiției.

“Cred că 2015 a însemnat începutul unui alt mod de a face politică, pe care cetățenii noștri îl doresc și îl așteaptă și care este pe măsura unei Românii cu adevărat puternice. Ne dorim ca anul 2016 să consolideze în viața politică românească virtuțile dialogului, deschiderii către societatea civilă, responsabilității și profesionalismului în relațiile instituționale. Am convingerea că aceste atribute se vor reflecta și în eficiența acțiunii noastre în plan extern, spre beneficiul cetățenilor României”, a spus Iohannis, la reuniunea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București.

Pe plan extern, șeful statului a identificat migrația, terorismul și instabilitatea ca fiind provocările cele mai vizibile și mai de impact care trebuie să primească un răspuns în 2016.

“În ceea ce privește situația internațională, am încheiat un an complicat, marcat de amenințări la adresa securității în Europa și în vecinătate, de riscuri în plan regional și global”, a adăugat Klaus Iohannis.

* Iohannis: Sunt convins că Guvernul va organiza un număr corespunzător de secții de votare în diaspora

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat convins că Guvernul va organiza un număr corespunzător de secții de votare în diaspora.

“Avem astăzi, pentru prima dată în România, o lege a votului prin corespondență, a cărei adoptare a reprezentat un angajament respectat. Am convingerea că Guvernul și toate autoritățile responsabile vor pregăti cu rigoare și eficiență procesul electoral, atât în aplicarea acestei legi, cât și în sensul organizării unui număr corespunzător de secții de votare în diaspora, astfel încât să fie asigurate toate condițiile respectării dreptului la vot pentru cetățenii noștri din străinatate”, a afirmat joi Iohannis, la reuniunea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București.

El a subliniat că promovarea și apărarea drepturilor cetățenilor români din străinătate reprezintă pentru România o preocupare constantă, arătând că își dorește ca aceștia să beneficieze de libertatea și posibilitatea de a-și păstra identitatea, de dreptul de a munci și de a trai acolo unde vor, cât și de rezultatele muncii lor, fără discriminare, în acord cu înțelegerile internaționale aplicabile.

“Cred că trebuie spus, în același timp, faptul că preocuparea statului român pentru cetățenii săi din străinătate și angajamentul de a le proteja drepturile nu exclude, ci este complementară cu necesitatea respectării de către aceștia a legilor în statele în care aleg să trăiască și să muncească”, a adăugat Iohannis.

* Iohannis: Parteneriatul cu SUA, apartenența la NATO și la UE — pilonii fundamentali pe care se construiește politica externă a României

Parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO și la UE rămân pilonii fundamentali pe care se construiește politica externă a României, a declarat președintele Klaus Iohannis.

“Parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO și la UE au fost, sunt și vor rămâne pilonii fundamentali pe care se construiește politica externă a României”, a spus Iohannis, la reuniunea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

El a reamintit că își dorește ca România să fie nu doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate în regiune și să-și întărească profilul și consolideze rolul în interiorul NATO și al Uniunii Europene.

Șeful statului a precizat că organizarea la București a reuniunii liderilor statelor europene din flancul estic, întâlnirile cu omologii din țările membre ale Uniunii, dar și din vecinătate, cât și Acordul pentru creșterea bugetului Apărării la 2% din PIB până în 2017 sunt expresia acestui obiectiv.

“Prin adoptarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării în iunie 2015, România și-a conturat clar și predictibil cadrul în care operează în materie de securitate națională, dar mai cu seamă s-a definit pe sine ca stat în raport cu propriii cetățeni, în raport cu aliații și partenerii săi internaționali, în regiune și în ansamblul politicii internaționale. ‘România puternică în Europa și în lume’, așa cum am intitulat Strategia Națională de Apărare, nu este un deziderat care ne privește doar pe noi, la noi acasă, ci un angajament de politică externă în sine. România este puternică în hotărârea sa de a fi o sursă de stabilitate și democrație într-o regiune complicată, în consecvența și predictibilitatea acțiunilor sale în raport cu partenerii externi și în loialitatea față de valori și principii”, a adăugat Iohannis.

Evenimentul a fost deschis de noul Nunțiu Apostolic în România, monseniorul Miguel Maury Buendia.

AGERPRES

comments

comments