full screen background image

Festival de datini şi obiceiuri populare de Anul Nou din Bucovina, la Rădăuţi

datini si obiceiuri     Miercuri, 30 decembrie, începând cu ora 13, în Piaţa centrală a municipiului Rădăuţi va începe Festivalul de datini şi obiceiuri populare de Anul Nou din Bucovina.

Rădăuţenii vor urmări un spectacol cu cele mai reprezentative obiceiuri de iarnă.

De origine foarte veche, cele mai multe dintre ele s-au păstrat, cu succesive schimbări de funcţie şi cu necontenită accentuare a părţii spectaculoase, până în zilele noastre.

Printre obiceiurile tradiţionale, cele ale sărbătorilor de iarnă ocupă, datorită amploarei lor, un loc deosebit.

Vor fi prezente formaţii din Botoşana, Straja, Horodnic, Ostra, Dolheştii Mici, Ilişeşti, Stroieşti, o formaţie din judeţul Iaşi şi două din Rădăuţi, Ansamblul Popular “Florile Bucovinei” al Casei Municipale de Cultură şi Ansamblul “Ciobănaşul” de la Clubul Copiilor.

Repertoriul lor cuprinde colindele – colinde propriu-zise, colinde de copii – urările de belşug şi recoltă bogată, cu pluguşorul şi cu buhaiul, urarea cu sorcovii, jocurile cu măşti, ţurca sau cerbul, brezaia, cămila, capra, ursul, malanca, jocurile cu păpuşi, dansurile căluţilor sau bumbierii şi căluşerii, şi, în sfârşit, cântecele de stea, vicleimul, irozii, ieslea şi teatrul popular cu tematică haiducească.

Spectacolul se va încheia la ora 17.00.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuţi

 

comments

comments