full screen background image

Sucevenii defavorizaţi, în aşteptarea ajutoarelor alimentare de la Uniunea Europeană

Ajutoare-comunitare     Încă nu se ştie când, în judeţul Suceava, vor sosi pachetele cu produse alimentare din fondurile comunitare de intervenţie ale Uniunii Europene.

Cel puţin aşa se poate înţelege dintr-un comunicat al Instituţiei Prefectului, potrivit căreia primăriile din judeţ au stabilit locurile de depozitare a alimentelor în cauză, administraţiile locale urmând a fi înştiinţate, de către furnizor, asupra datei la care se va face livrarea, în vederea asigurării descărcării produselor.

“Urmează ca Ministerul Fondurilor Europene să ne informeze  cu privire la data în care va începe distribuirea ajutoarelor alimentare către primăriile din judeţul Suceava”, precizează prefectul Constantin Harasim.

În judeţul Suceava vor fi distribuite aproximativ 315.706 de cutii cu alimente, câte 2 pachete pentru fiecare beneficiar, respectiv un total de 5.038 de tone de alimente, o singură cutie cântărind 16,1 kg.

Conform precizărilor Ministerului Fondurilor Europene, un pachet cu produse alimentare conţine 3 kg de făină albă de grâu; 3 kg de mălai; 0,8 kg de paste făinoase; 2 kg de zahăr; 2 kg de orez; 1 kg de fasole boabe; o conservă de carne de vită şi 2 conserve de pastă de tomate.

Anul acesta, beneficiare ale ajutoarelor în produse alimentare sunt 157.835 de persoane, faţă de 125.744 de persoane în 2014, înregistrându-se o creştere de 32.091 de îndreptăţiţi.

Aceasta este urmare a Hotărârii Guvernului României nr. 799 din 2014, care a introdus o nouă categorie de beneficiari, respectiv „persoanele de fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 de lei de persoană, pe lună, inclusiv”, şi nu care nu se încadrau în niciuna din categoriile prevăzute de lege.

În cazul în care există persoane care nu se regăsesc în rândurile beneficiarilor, conform actului normativ amintit, primăriile pot întocmi liste suplimentare de acordare a ajutoarelor în produse alimentare, solicitanţii trebuind să facă dovada cu documente justificative, potrivit legii.

Au drept la ajutoare familiile şi persoanele singure beneficiare de venit minim garantat; familiile beneficiare de alocaţie complementară; şomerii cu o indemnizaţie de până la 450 de lei; pensionarii cu o pensie sub 450 de lei; beneficiarii indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit se află sub 450 de lei pe lună; persoanele cu handicap grav, adulţi şi copii; persoanele beneficiare ale prevederilor legilor speciale.

comments

comments