full screen background image

Transparency International România, despre rolul și scopul viitoarei coaliții de guvernare

Transparency International     În contextul depunerii mandatului de către premierul Victor Ponta, Transparency International România solicită clasei politice să țină cont de faptul că schimbarea trebuie să fie una de substanță, nu de formă, iar mandatul încredințat noului Guvern al României trebuie să răspundă așteptărilor legitime ale românilor care au ieșit în stradă.

Astfel, programul viitorului guvern trebuie să fie indisolubil legat de legitimitatea momentului în care se preia conducerea, indiferent de varianta de coaliție de guvernare care se va contura în această după-amiază.

Transparency International România consideră că programul viitorului guvern trebuie să fie axat pe următoarele coordonate cheie:

– Prevenirea eficientă a corupției, atât a celei mici, care sufocă populația și ucide, cât și a celei de mare anvergură, care secătuiește resursele publice și deteriorează calitatea vieții.

– Corectarea de urgență a disfuncțiilor majore care afectează administrația, prin creșterea transparenței și credibilității procedurilor și a proceselor administrative în  toate sectoarele de gestiune a prerogativelor publice.

– Transparentizarea tuturor procedurilor administrative și asigurarea predictibilității în deciziile de politică publică.

– Standardizarea criteriilor de administrare a serviciilor publice, prin impunerea unor proceduri și standarde unitare, clare, transparente și neechivoce pentru funcționarea administrației publice locale.

– Să adopte măsuri de integrare a vigilenței publice în modalitatea de derulare a activității autorităților și instituțiilor publice.

– Să se abțină de la practica de populare a administrației cu persoane numite pe bază de simpatii politice.

– Să extindă și să întărească mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate, ca un antidot preventiv în cazuri precum accidentul din clubul Colectiv, sau în cazuri de corupție în utilizarea fondurilor publice.

– Noul model de guvernare și administrare trebuie să stabilească criterii clare de responsabilități de lucru pentru fiecare dintre funcționarii angrenați, precum și criterii cuantificabile de performanță a personalului din autoritățile si instituțiile publice.

Pentru a răspunde presiunii legitime și așteptărilor societății românești, rolul și scopul viitoarei coaliții de guvernare și implicit al noului guvern trebuie să fie acela de a schimba în mod sustenabil sistemul de operare, nu doar de a îmbunătăți aplicații punctuale.

comments

comments