full screen background image

Cinci ani de închisoare pentru cei care neagă istoria asupririi maghiare asupra românilor din Transilvania

inchisoare    Deputatul independent Bogdan Diaconu a inițiat un proiect de lege care prevede închisoare de la 1 la 5 ani pentru cei care neagă istoria asupririi maghiare asupra românilor din Transilvania, dar și declararea zilei de 4 iunie Ziua Trianonului şi a luptei împotriva abuzurilor maghiare.

Potrivit inițiativei legislative, orice manifestare publică, mediatică sau culturală de contestare a Tratatului de la Trianon şi pentru arborarea însemnelor de doliu şi transmiterea de mesaje negative la adresa acestui tratat ar putea aduce condamnări de până la cinci ani.

„Aceste semnale publice de jignire la adresa poporului român, a istoriei sale şi a existenţei sale au deja loc în România, aşa încât o măsură de oprire a lor este strict necesară pentru restabilirea suveranităţii statului român şi, în sens mai general”, se arată în expunerea de motive a legii, potrivit gândul.info.

Bogdan Diaconu a declarat că deși data de 4 iunie este una foarte importantă din istoria poporului român, este batjocorită și contestată în fiecare an.

Guvernul României este însă de altă părere, astfel că a dat aviz negativ propunerii, precizând că „măsurile vizează limitarea libertăţii de exprimare şi de întrunire şi contravin prevederilor constituţionale ce garantează aceste drepturi, dar impun şi limite ale acestora”. Ba mai mult, această propunere ar fi un atac la dreptul la liberă exprimare, iar măsurile sugerate de deputat au fost considerate prea drastice și incompatibile cu standardele CEDO.

Deputatul și-a explicat propunerea legislativă prin asemănarea acesteia cu legea 217 care interzice organizaţiile şi simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

„Dacă vreţi să vorbim de cenzură, putem să vorbim despre celebra lege 217, aşa-numita lege anti-legionară, care cenzurează efectiv cinstirea unor personalităţi şi a unor valori autentice ale neamului românesc”, a spus el deputatul.

comments

comments