full screen background image

Dr. Radu Agrosoae, medic specialist boli infecțioase, despre pregătirea organismului copilului pentru a intra în colectivitate

viva cafe radauti agr     De când copiii încep școala sau grădinița, respectiv intrarea in colectivitate, parinții sunt preocupați cum să le creasca imunitatea la copii. Gripa, răceala, durerile de burtă, sunt câteva din afecțiunile de care pot suferi copiii odată intrați în colectivitate. Pentru a construi o imunitate puternică unui copil, este bine ca acesta să intre în colectivitate. Gradinița sau școala sunt un fel de sală de antrenament pentru dezvoltarea imunității copilului. Atâta timp cât un copil este alimentat corect, acesta va face față cu brio răcelilor sau altor afecțiuni și va avea o recuperare rapidă.

Doctorul Radu Agrosoae, medic specialist boli infecțioase, a vorbit, la VIVA FM Rădăuți, despre cât de importantă este pregătirea organismului copilului pentru a intra în colectivitate și a insistat în mod deosebit asupra păstrării imunității printr-o alimentație naturală și sănătoasă.

Doctorul Agrosoae a tras un semnal de alarmă, în ceea ce privește automedicația și în mod special asupra faptului că este interzisă administrarea de antibiotice fără recomandarea medicului specialist, precizând că românii sunt campionii rezistenței la antibiotice, din cauza administrării excesive.

“E bine să vadă întâi colectivitatea, să vadă că sunt condiții de lucru și de învățat foarte bune, trebuie să-l doteze pe copil cu șervețele pentru decontaminat, cu săpun, soluții pentru a se spăla pe mâini, pentru că suntem de acord că spălatul mâinilor rămâne unul dintre factorii importanți în prevenția hepatitei A, cu care ne confruntăm și în zona Bucovinei, și bineînțeles celelalte boli transmisibile din toalete. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știe părinții este că bolile infecțioase apar atunci când copilul are imunitate scăzută. Și în primul rând trebuie să-l doteze cu hrană vie, așa cum le recomand eu pacienților care pleacă de la noi. Hrană vie, adică hrană din sucuri, legume, salate. Copiii în ziua de azi nu mai dau importanță acestui lucru. Pleacă dimineață și ajung la prânz nemâncați sau cu chips-uri, sucuri care sunt așa-zis naturale. Dar baza, după cum spunea Hipocrate: “Ești ceea ce mănânci”. Prin urmare, dacă nu acordăm grijă alimentației copiilor noștri, degeaba ne mirăm că lucrurile stau rău.”.

“Imunitatea, și trebuie să spunem că noi avem câteva miliarde de bacterii pe noi, atât pe piele cât și în nas, cât și la nivelul tubului digestiv, aproximativ un kilogram. Cum atacă aceste bacterii? Atacă în momentul în care imunitatea scade și barierele de apărare sunt din ce în ce mai scăzute. Amintesc faptul că la copiii care iau antibiotice în exces, își distrug flora intestinală care se consideră, și se studiază foarte mult această microbiotă. Conținutul de bacterii la nivel intestinal, și ele ar crea o corelație cu creierul, și sunt generatoare de boli cronice: obezitatea, diabetul, trombocitopenia, scleroza multiplă, boli neurologice, cu afectare în această distrugere sistematizată prin antibiotice luate în exces. Și aici avem o mare problemă la Rădăuți. Oamenii își administrează antibiotice de la farmacie ilegal. Adică farmaciile eliberează ilegal antibiotice și oamenii ca să nu mai consulte un medic pentru că au devenit comozi, dau și iau aiurea. Avem câteva cazuri chiar acum.

Părinții ar trebui să știe foarte clar. Antibioticul distruge flora normală, și flora normală este înlocuită cu bacterii oportuniste care vor genera tulburări ulterior. Copilul face în perioada de toamnă-primăvară-iarnă aproximativ 5 – 6 rinofaringite, adică roșu în gât cu febră. Asta nu este neapărat infecție antibacteriană pentru care necesită antibiotice, ci necesită antitermice, paracetamol. Și este foarte important să avertizăm părinții. Când copilul face febră, primul lucru este să combați febra și să ceri părerea unui medic. I se face o hemoleucogramă, se vede dacă copilul are infecție antibacteriană, dacă se agraveză și nu cedează în primele 2 – 3 zile, atunci se intituie un antibiotic. Pentru că efectele vor veni, și suntem din păcate printre campionii rezistenței la antibiotice pe termen lung. Adică peste 30 de ani sau 40, un copil care are 10 sau 15 ani, vom ajunge să nu mai avem ce să-i dăm. Pentru că s-a epuizat această floră protectivă. Așadar, în primul rând întărirea imunității se face prin hrană cu sucuri și legume, limonadă, eu recomand mult lămâia, polen, păstură, germeni de grâu, deci tot ce e viu. Tot ce e viu generează viu. Și, foarte important, o alimentație echilibrată. Copilul să manânce când pleacă. Și chefirul, bineînțeles, sunt acele probiotice care reînsămânțează permanent flora. La orice antibiotic ele trebuie automat adăugate.”

Vitamina C este considerată campioana sănătății. Două studii recente arată că vitamina C ajută în prevenirea bolilor de inima, indiferent că este luată ca supliment sau direct din alimentele care o conțin. Cei care au analizat situația, însă, spun că o parte din îmbunătățirea stării de sănătate ar putea fi legată și de dieta sănătoasă pe care o presupune consumul unor asemenea alimente.

Într-un caz ideal, dieta noastră ar trebui să conțină cantitați importante de legume și fructe, acestea din urmă fiind una dintre cele mai importante surse de vitamine. Dar, cum rareori reușim să ne păstrăm un regim de viață sănătos, este de preferat să apelam la vitamina C sub forma de suplimente. Chiar și cele mai mici carențe ale acesteia duc la oboseala, letargie si indispoziții, in timp ce daca o consumăm frecvent, poate reduce inflamațiile și presiunea arterială marită. Despre vitamina C și unele dintre beneficiile sale a vorbit, la VIVA FM Rădăuți, doctorul Radu Agrosoae, medic specialist boli infecțioase.

“Eu insist foarte mult pentru utilizarea vitaminei C. Vitamina C din punctul meu de vedere și a unor cercetători noi, cercetători care studiază foarte mult, este o vitamină care nu este secretată la nivelul corpului, nu se formează, ci vine numai și numai din aport extern. Vitamina C are un efect teribil antiviral. S-a arătat că atât în viroze cât și în fenomene diverse infecțioase, chiar și în bolile determinate de bacterii are un rol excesiv. De aceea e bine ca preventiv în perioadele de toamnă – iarnă – primăvară să administrăm vitamina C. O vitamina C cât mai naturală, și de administrat în această perioadă pentru că are un efect foarte bun antiviral și previne, alături de acele probiotice. Pentru că apărarea noastră stă la nivel intestinal.”

La începutul acestei luni, în Ucraina au fost depistate două cazuri de poliomielită la doi copii, în condițiile în care în ultimii ani nu au mai fost depistate cazuri de poliomielită în Europa. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români asupra faptului că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că problema răspândirii internaționale a polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) constituie un risc şi o Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internațională.

Doctorul Agrosoae a vorbit, la VIVA FM Rădăuți, şi despre această boală extrem de gravă și despre importanța vaccinării.

“Poliomielita, o boală eradicată în anii 60, apare ca o boală febrilă cu două curbe, și se cantonează la nivelul măduvei spinării și determină paralizii de jos în sus. Cel mai periculos este atunci când paralizează mușchii respiratori. Nu sunt cazuri deocamdată în România, însă având în vedere că Ucraina a declarat două cazuri, trebuie să fim atenți. Suntem atenți pentru că poate să apară oricând. Cauza este, spune Organizația Mondială a Sănătății, deficitul de vaccinare în aceste țări. Refuzul vaccinării cu polio, și iată că apar primele cazuri.”

comments

comments