full screen background image

“Ziua porţilor deschise” pe 13 septembrie, de “Ziua Pompierilor din România”

isu porti 1     Duminică, 13 septembrie, cu ocazia “Zilei Pompierilor din România”, şi marţi, 15 septembrie, de pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul pompierilor, structurile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ organizează mai multe activităţi.

Iată programul acestora:

13 septembrie:

09.00 – 12.00 – sediul ISU
Ziua Porţilor Deschise: prezentarea tehnicii şi accesoriilor de intervenţie, precum şi a unor segmente de probe din concursurile profesionale ale pompierilor militari;

12.00 – 13.00 – sediul ISU
Slujbă religioasă în memoria eroilor pompieri.
Depunere de coroane şi jerbe de flori la mormintele eroilor pompieri din judeţ, dar şi la monumentul „Pompierul” din faţa sediului inspectoratului.
Acordarea de diplome şi plachete.
Recompensarea lotului I.S.U. Suceava, care s-a clasat anul acesta pe locul 4 în clasamentul general naţional în cadrul concursuriklor profesionale.
Defilarea Gărzii de Onoare a inspectoratului şi reîntâlnirea cu cadrele militare în rezervă sau retragere;

11.00 – 16.00 – Parcare Mall

Expoziţie cu tehnica de intervenţie a Detaşamentului de Pompieri Suceava, unde vor fi prezente autoplatforma de salvare de la înălţimi, o autospecială cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD tip B, autospeciala pentru descarcerare grea, autospeciala CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear), autospeciala cu echipajul de scafandri.
Amenajarea unui punct de informare preventivă, cu pliante, stingătoare şi un manechin al pompierilor paramedici SMURD.
Desfăşurarea de activităţi demonstrative şi instructiv-educative pentru vizitatori.

17.00 – Horodnicu de Sus
Evidenţierea rezultatelor Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Brodina care este multiplu campion naţional la concursurile profesionale de gen. Acordarea de diplome şi placehete din partea ISU şi Consiliul Judeţean Suceava.

15 septembrie:

09.00 – 12.00 Slujba Sfintei Liturghii la Biserica Militară – Acatistul Sf.Ier. Iosif cel Nou de la Partoş.

 

Faptele de arme ale companiei de pompierilor militari din Dealul Spirii comandată de căpitanul Pavel Zăgănescu, de la 13 Septembrie 1848, reprezintă începutul glorios al armei pompierilor militari din România

Sunt 167 de ani de luptă eroică a pompierilor români pentru salvarea vieţii şi a bunurilor materiale din calea focului sau a stihiilor naturii, precum şi pentru prezervarea valorilor culturale şi de patrimoniu.

Regulamentului Organic din 1835 constituie primul cadru legislativ românesc specific, deşi cronicarii vremurilor menţionau, încă din evul mediu, unele reglementări locale în lupta contra incendiilor.

Pentru teritoriul actual al judeţul Suceava sunt atestate preocupări timpurii, încă din secolul al XV-lea, în ceea ce priveşte prevenirea şi stingerea incendiilor. Din 1786, în Bucovina s-au adoptat şi primele măsuri de stat privitoare la paza contra incendiilor la oraşe şi sate. Regulamentul focului preciza în detaliu măsurile ce puteau şi trebuiau luate pentru prevenirea şi lichidarea incendiilor. Prima pompă „de incendiu” a funcţionat în oraşul Suceava în 1794. După 1800, pentru protecţia bunurilor şi gospodăriilor împotriva focului s-a introdus şi generalizat, în fiecare localitate, serviciul pentru stingerea incendiilor. La Suceava acest serviciu îl îndeplineau 4 paznici de noapte care aveau la dispoziţie o magazie cu 2 pompe mecanice pentru stingerea focului, 2 vehicule-cisternă, pompe manuale, găleţi, topoare, scări, lăzi cu nisip etc.

Bazele primei formaţiuni specializate în lupta contra incendiilor din judeţ au fost puse în 1867 la Bosanci şi ulterior, în 1874, la Suceava. În 1925 s-au fixat primii hidranţi de apeduct în oraş, pompierii fiind puşi în subordinea primăriei.

După încheierea primului Război Mondial amplele procese de modernizare a statului sunt determinate de înfăptuirea statului naţional unitar. Pompierii militari s-au constituit într-un corp de sine stătător, cu atribuţii speciale, corespunzătoare contextului economic şi social nou creat.

Începând cu anul 1924, Inspectoratul de armă nou creat în cadrul Inspectoratului General al Artileriei, şi-a concentrat eforturile în direcţia înfiinţării de noi unităţi în oraşele în care serviciile de pompieri civili fie că erau deficitare sub aspect organizatoric, fie că lipseau. Astfel, printre unităţile nou înfiinţate, se numără şi secţia Fălticeni, al cărui „certificat de naştere” a fost semnat la data de 10 iunie 1924.

Prin legea apărută la 23 martie 1936 s-au unificat organizatoric cele patru elemente teritoriale ale pompierilor, existente la acea dată: pompierii militari din 48 de oraşe din vechiul regat şi Basarabia, Pompierii profesionişti din 7 oraşe din Transilvania, Banat şi Bucovina., Pompierii comunali din 5 oraşe ale vechiului regat, Pompierii voluntari, în câteva oraşe din Ardeal şi Bucovina şi în numeroase comune din Transilvania şi Banat.

În urma reformei administrative din 13 august 1938, Corpul Pompierilor s-a reorganizat în 10 „Grupuri ţinutale”, printre care se număra şi Grupul „Suceava”, cu sediul la Cernăuţi. Din structura Grupului 7 „Suceava” mai făceau parte: Secţia Câmpulung Moldovenesc (1938), Secţia Dorohoi (1938), Secţia Storojineţ (1937) şi Secţia Hotin (1932). La 1 aprilie 1939, prin Ordinul Marelui Stat Major nr. 22207, au fost înfiinţate Secţia de Pompieri Suceava şi Compania de Pompieri Cernăuţi, iar în anul 1940 Secţia Rădăuţi, Secţia Siret şi Secţia Vatra Dornei.

În desfăşurarea celui de-al II-lea Război Mondial regăsim unităţile de pompieri militari din Bucovina reorganizate în Grupul 9 Pompieri Cernăuţi. Evenimentele politico-militare au impus desfiinţarea unităţii, subunităţile de pompieri militari din Bucovina fiind retrase în aprilie 1944 pe teritoriul actual al României, în cadrul Grupului 4 Iaşi.
Anul 1945 a adus o modificare substanţială în istoria trupelor de pompieri. Instrucţiunile nr. 51666, elaborate de Marele Stat Major Român la 5 mai 1945 prevedeau că „pompierii militari vor trece cu organizarea actuală la Ministerul Afacerilor Interne.

Între anii 1949-1952, subunităţile de pompieri militari de pe raza actualului judeţ Suceava au fost subordonate Grupului Zonal de Pompieri Bacău.

Odată cu noua împărţire administrativ-teritorială a ţării, în luna noiembrie 1952 ia fiinţă Serviciul Regional de Pompieri Suceava, având în compunere următoarele subunităţi P.C.I.: Suceava, Botoşani, Dorohoi, Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei.

Înfiinţarea Grupului Judeţean de Pompieri Suceava a avut loc în 1968, ca urmare a reorganizării administrativ-teritoriale a ţării pe judeţe. Personalul militar al noii unităţi provenea din fostele grupuri regionale. În această organizare Grupul de pompieri Suceava a funcţionat – cu ajustări periodice, până la sfârşitul anului 2004.
Dezvoltarea societăţii româneşti după 1989 a determinat şi evoluţia legislativă, organizatorică şi logistică a pompierilor militari şi a formaţiunilor civile voluntare. În noul context social – economic şi politic au apărut noi elemente de risc la adresa societăţii. În consecinţă era absolut necesară o abordare mai amplă a pericolelor generate de incendii, de fenomenele naturale extreme sau de riscurile tehnologice. Pentru contracararea acestor ameninţări  era nevoie de un organism profesionist, articulat legislativ şi organizatoric unor principii moderne, care să intervină eficient şi oportun în diverse situaţii. Astfel, în anul 2004 s-a constituit – prin unirea Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari şi a Inspectoratul General de Protecţie Civilă – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu structuri corespunzătoare în teritoriu – inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă.

În organizarea actuală, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al Judeţului Suceava, alături de serviciile voluntare şi private desfăşoară activităţi complexe de prevenire a incendiilor şi a altor situaţii de urgenţă, de pregătire a populaţiei şi autorităţilor locale, de intervenţie pentru salvarea persoanelor şi a bunurilor.

După anul 2005, ca măsură reală de protecţie a cetăţenilor, activităţile specifice ale pompierilor suceveni au fost susţinute permanent de către autorităţile administraţiei publice judeţene şi locale. Prin alocări bugetare anuale şi prin promovarea unor proiecte operaţionale regionale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al Judeţului Suceava a fost dotat cu autospeciale de intervenţie moderne, utilaje, aparatură şi echipamente necesare asigurării unui răspuns eficient la producerea situaţiilor de urgenţă.

La ceas aniversar, pompierii vă asigură încă o dată că au fost, sunt şi vor rămâne mereu în slujba semenilor lor!

comments

comments