full screen background image

Basarab Bîrlădeanu, directorul Parcului Național Călimani: “Avem o datorie morală de a lăsa generațiilor viitoare ceea ce am moștenit noi!”

 

Viva Trafic Basarab Bîrlădeanu

De-a lungul celor 11 km ale traseului tematic 12 Apostoli din Parcul Național Călimani,  pe turişti îi aşteaptă o excursie fascinantă prin păduri de molid şi păşuni subalpine, către una din cele mai frumoase destinaţii din Parc, Rezervaţia 12 Apostoli. Rezervatia adăpostește mai multe figuri zoomorfe și antropomorfe, „sculptate” de intemperii în decursul vremurilor, constituite din fragmente de lavă cimentată.

Una dintre cele mai frumoase și fascinante bijuterii naturale din zona noastră, Parcul Național Călimani, își așteaptă vizitatorii. Despre atracțiile turistice din Parc, despre acțiunile organizate, dar și despre infrastructura de vizitare, am aflat azi, la Viva Trafic, de la directorul Parcului,  Basarab Bîrlădeanu.

“Maratonul Via Maria Theresia care s-a desfășurat în data de 8 agust  a fost un succes, cel puțin așa îl considerăm. Un număr foarte mare, mai mult decât  dublu decât  anul trecut, circa 600 de participanți. S-a desfășurat în bune condițiuni, fără evenimente deosebite, într-un cadru natural deosebit.”

În ceea ce privește atracțiile turistice ale Parcului, Bîrlădeanu a precizat:

“În primul rând, aș vrea să amintesc de cei 12 Apostoli care merită vizitați în această perioadă de caniculă în care ne putem bucura de adăpostul și farmecul pădurii, de umbră, de apă curată și rece. Vă pot spune și de Lacul Iezer care este situat în perimetrul Parcului Național Călimani și care este vizitat anual de sute și sute de vizitatori.”

Referitor la infrastructura de vizitare și la modalitatea concretă de a organiza o drumeție în Parcul Național Călimani, am aflat de la directorul Bîrlădeanu că e „foarte important pentru vizitatorii Parcului este să ajungă întâi la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani situat în localitatea Șaru Dornei, satul Șaru Dornei, unde vor primi primele informații și vor avea primele imagini despre Parc. Tot aici li se vor prezenta regulile de vizitare și modul în care trebuie să se comporte pe munte. Atragem atenția cu această ocazie să nu se facă foc deschis iar dacă este musai trebuie să fie stins la plecare, dar trebuie făcut numai în vetrele special amenajate.”

Mare atenție și la eventualele surprize neplăcute!

“Fiind o perioadă caniculară, turiștii trebuie să aibă grijă că pe trasee se pot întâlni vipere! Nu sunt agresive decât dacă sunt deranjate! Nu am avut incidente neplăcute în zona Parcului dar suntem înștiințați că din cauza acestei perioade caniculare sunt foarte multe vipere, populația de vipere a crescut!

Constatăm de la an la an că vizitatorii noștri sunt mult mai disciplinați, mult mai curați, mult mai prietenoși cu natura.

La finalul intervenției, directorul Bîrlădeanu a avertizat:

“Avem o datorie morală de a lăsa generațiilor viitoare ceea ce am moștenit noi!”  

comments

comments