full screen background image

Ucraina: acutizarea situației din Donbas

donbas 3      Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei va informa fără întârziere președinția în exercițiu a OSCE, statele membre ale ‘formatului Normandia’, UE și NATO referitor la acutizarea situației din Donbas și subminarea planului de pace, se menționează într-un comunicat al diplomației ucrainene, citat luni de agenția de presă Unian.

Ministerul de Externe ucrainean atrage atenția asupra intensificării substanțiale a provocărilor, schimburilor de focuri și atacurilor îndreptate asupra pozițiilor Operațiunii antiteroriste a Ucrainei din partea combatanților susținuți de Rusia.

‘Numai în ultimele zile, a crescut în mod substanțial numărul de atacuri nu doar asupra pozițiilor unităților armatei ucrainene, ci și asupra obiectivelor civile. Atacul inițiat, de la 10 august, de grupuri tactice, cu sprijinul tehnicii blindate și tancurilor, asupra localității Starognatovka constituie un semnal îngrijorător privind escaladarea situației în zonă’, se subliniază în comunicat.

În opinia diplomației ucrainene, acțiunile ofensive ale ‘trupelor ruso-teroriste, intimidarea observatorilor Misiunii speciale de monitorizare a OSCE — toate acestea sunt parte a liniei periculoase, conștient alese, de subminare a acordurilor de la Minsk’.

Ministerul de Externe al Ucrainei subliniază că ‘partea rusă trebuie să ia măsuri imediate pentru a pune capăt acțiunilor care îi aduc Ucrainei distrugere și moarte, amenință securitatea și stabilitatea pe întreg continentul european’.

Patru mașini blindate ale OSCE au fost incendiate la Donețk, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Potrivit unui comunicat al OSCE difuzat duminică, scopul incendierii celor patru mașini lângă biroul OSCE a fost de ‘a intimida misiunea, pentru ca aceasta să nu mai elaboreze rapoarte pe marginea evenimentelor din Donețk’.

AGERPRES

comments

comments