full screen background image

Președintele Asociației Fălticeni Cultural, preot Vasile Liviu Mihăilă: “Proiectul BIRLIC trebuie extins în întreaga Moldovă!”

Viva Trafic Liviu Mihăilă     Ne-am obișnuit deja ca Fălticeniul să fie cunoscut ca unul din acele locuri  din care au plecat nume mari ale culturii noastre românești.
Și anul acesta, orașul Fălticeni va găzdui  Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret “Grigore Vasiliu Birlic”.

La Viva Trafic, Luisa a stat de vorbă cu Președintele Asociației Fălticeni Cultural, preot Vasile Liviu Mihăilă. 
Recunoscut ca unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru pentru copii și tineret din Moldova, Festivalul de la Fălticeni a ajuns la cincea ediție.

”Ediția a cincea a Festivalului, tocmai de aceea trebuie să fie o ediție foarte bună, poate cea mai bună. Vom avea o săptămână de teatru și muzică folk. Festivalul Fălticeni Folk a fost inclus în proiectul Birlic.
Festivalul de Teatru va fi în interiorul Casei de Cultură și nu numai, vor fi și spectacole în aer liber. Festivalul Folk va fi în fața Muzeului Ion Irimescu, acolo unde se va amenaja o scenă.”

Printre invitați, nume de referință din cultura noastră:

”Avem invitați importanți anul acesta și bucuria este că, din nou, doamna Draga Olteanu Matei este președinta juriului și e persoana cea mai importantă implicată în proiectul Birlic. Undeva, spre toamnă, vom merge mai departe cu proiectul și vom avea o Gală intitulată ”Să nu-l uităm pe Birlic”, la Teatrul Național din Iași, pentru că se împlinesc 110 ani de la nașterea Maestrului Birlic.” 

Noutatea de anul acesta?

”Va veni dintr-un orășel din Ucraina, de la Kolomea, o trupă de teatru. Tinerii vor lucra în ucraineană, deci putem afirma cu adevărat că Festivalul este unul Internațional.
Suntem bucuroși să avem o colaborare foarte importantă cu cei de la ”Academia Cațavencu” care vor avea un reprezentant în juriu iar undeva în luna octombrie, revista lor va fi însoțită de CD-ul nostru, cu Fălticeni Folk, ediția a cincea.” 

Noutatea absolută?
”Anul acesta, toți participanții la Festival vor avea tricouri tricolore! Nu vor fi niște tricouri simple ci vor fi fi în cele trei culori ale țării noastre. Sunt foarte frumoase! 200 de oameni vor purta tricouri tricolore în orașul Fălticeni!”

Având în vedere toate acestea, îi dăm dreptate preotului Mihăilă:
”Proiectul Birlic trebuie extins în întreaga Moldovă!”

comments

comments