full screen background image

Grecia speră să finalizeze marți negocierile cu creditorii internaționali

grecia steag     Grecia speră să finalizeze negocierile cu creditorii internaționali cel mai târziu marți, 11 august, a afirmat un oficial elen citat de Reuters. Discuțiile au intrat în impas duminică și s-au prelungit până luni dimineață, unul dintre subiectele sensibile fiind modul în care se va realiza recapitalizarea băncilor elene și cum va fi gestionată problema creditelor neperformante.

”Se fac eforturi pentru a finaliza negocierile până luni noaptea sau marți dimineață”, a declarat oficialul elen.

Inițial, autoritățile aveau ca obiectiv semnarea unui acord final până pe 18 august pentru obținerea celui de-al treilea pachet de asistență financiară, în valoare de până la 86 miliarde de euro (94 miliarde de dolari). Negocierile au început pe 20 iulie, iar în 20 august Grecia trebuie să achite peste trei miliarde de euro către BCE.

Autoritățile de la Atena vor să înființeze o bancă de rebuturi (bad bank) pentru a rezolva problema, în timp ce creditorii internaționali cer vânzarea lor către fondurile specializate.
Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de împrumuturi în primul trimestru din 2015, iar proporția ar urma să crească din cauza declinului economiei și al impunerii restricțiilor asupra mișcărilor de capital.

Un alt subiect de discuții între autoritățile elene și creditori îl reprezintă valoarea primei tranșe din pachetul de asistență financiară, estimată la cel puțin 20 miliarde de euro. Din acești bani, Grecia are nevoie de zece miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor, șapte miliarde de euro pentru achitarea creditului punte obținut în iulie și peste trei miliarde de euro pentru achitarea scadenței împrumutului de la BCE.

Economia Greciei a reintrat în recesiune în primul trimestru din 2015, înregistrând un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunțat, recent, Oficiul Central de Statistică (ELSTAT).

comments

comments