full screen background image

O nouă victimă înşelată prin metoda “acccidentul”, o femeie, de 68 de ani, din Suceava

Mobil     Metoda “accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, amic sau medic, contactează telefonic rudele unei persoane, despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani, pentru a elibera din arest sau a scăpa de la închisoare persoana (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

Cu toate că, în ultimele luni, recomandările preventive au fost intens mediatizate cu sprijinul mass-media, modurile de operare ale infractorilor fiind prezentate tocmai în scopul de a informa cetăţenii şi a-i responsabiliza, în continuare, sucevenii, în special persoanele vârstnice, cad victime ale înşelăciunilor.

Astfel, joi, la ora 12:45, Poliţia municipiului Suceava a fost sesizată, de o femeie, de 68 de ani, din localitate, despre faptul că persoane necunoscute, sub pretextul că fiica sa a fost victima unui accident rutier,  au înşelat-o cu suma de 250 de euro.

Din verificări a rezultat că, în jurul orei 09:30, în timp ce reclamanta se afla la domiciliu, a fost sunată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută.

Aceasta s-a recomandat ca fiind medic şi i-a adus la cunoştinţă faptul că fiica ei a fost accidentată grav şi urmează a fi transportată, cu elicopterul, la un spital din Bucureşti, şi i-a solicitat suma de 2.000 de euro, motivând că aceasta urmează a fi supusă unei intervenţii chirurgicale.

La indicaţiile interlocutorului, persoana vătămată a pus într-un plic suma de 250 de euro, pe care-i deţinea în locuinţă, şi, la aproximativ 30 de minute, i-a predat unei persoane, care a venit la domiciliul ei şi s-a prezentat ca fiind poliţist.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.

Poliţiştii suceveni adresează următoarele recomandări tuturor cetăţenilor contactaţi de astfel de falşi avocaţi sau “binevoitori”:

– verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi/mandat postal/ virament bancar unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă; sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie, cereţi sfatul unui poliţist sau apelaţi la telefonul de urgenţă 112;

– nu oferiţi niciun fel de date cu caracter personal prin  intermediul convorbirilor telefonice;

– nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice;

– nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi “fericiţii” câştigători ai unor concursuri;

– nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii.

comments

comments