full screen background image

Purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată: ”Orice clipă de neatenție poate costa o viață!”

Viva Trafic galeata     În sezonul estival, scăldatul reprezintă una dintre cele mai bune modalități de răcorire. În același timp, este și cea mai simplă cale de dobândire a unui virus care declanșează o boală infecțioasă. Meningita acută virală este frecvent întâlnită în lunile de vară, cea mai comună cauză fiind îmbăierea în ape murdare.

În ultimii ani, autoritățile sanitare au verificat calitatea apelor din ștranduri, astfel că posibilitățile  de îmbolnăvire în urma scăldatului în aceste spații este redus.

O problema majoră este reprezentată de scăldatul în lacuri și râuri, unde prezența microorganismelor este și mai mare. Sfatul medicilor este acela ca scăldatul să se facă doar în ape curate și, desigur, să existe o imunizare prealabilă împotriva bolilor infecțioase. De asemenea, scăldatul în zone interzise prezintă și  pericol de înec. Doi copii, în vîrstă de 13 şi, respectiv, 14 ani şi-au pierdut viaţa în timp ce se scăldau în râul Suceava. Tragedia s-a întâmplat weekend-ul trecut, în localitatea  Prelipca.  După ore de căutări, cele două trupuri neînsufleţite au fost recuperate.

Într-o intervenție telefonică la Viva Trafic, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată  a spus:

”Vedem că, an de an, se repetă aceste tragedii, cam în aceleași locuri. Vorbim și de iazul de la Lipoveni. Am fost acolo chiar în fiecare an și am recuperat trupuri neînsuflețite și, ceea ce este mai trist, ale copiilor și tinerilor, dar, nu neapărat începători. Au fost și înotători experimentați. Eu sfătuiesc oamenii să evite aceste locuri în care se întâmplă tragedii în mod repetat. Pentru că nu știm ce fel de curenți sunt acolo, mai ales că apa la Lipoveni este foarte adâncă. Și la apa Sucevei, la fel, se pot forma oricând curenți, vârtejuri. Sunt foarte periculoase apele curgătoare! Orice clipă de neatenție poate costa o viață.”

De asemenea, Alin Găleată a prezentat câteva reguli pe care orice doritor de bălăceală ar trebui să le ia în considerare:

”Scăldatul trebuie făcut doar în locuri special amenajate. Este bine să nu vă aventurați să vă scăldați dacă nu înotați bine și nu aveți deprinderile necesare.

Evitați înotul solitar, fără a avea și alte persoane prin apropiere.

Este interzis să înotați în stare de ebrietate sau pe timp de noapte.

Este de preferat să evitați folosirea saltelelor cu aer, a camerelor de cauciuc sau a scândurilor.

De asemenea, părinții trebui să supravegheze, în permanență, comportamentul copiilor.”

comments

comments