full screen background image

Silviu Cotiușcă, președintele asociației BAFI Rădăuți: “Să-l eliminăm pe trebuie. Nimic nu trebuie, decât că vrei să faci lucruri”

viva cafe radauti bafi     Asociația BAFI s-a înființat, la Rădăuți, în anul 2013, când câțiva tineri rădăuțeni au decis să se întoarcă în orașul natal, din locurile unde și-au făcut studiile, și să facă ceva pentru oamenii de aici.

Au transformat Grupul de inițiativă “Bucuria de a fi” în Asociația BAFI, organizație non-profit, în cadrul căreia activează cei 36 de membri, câți numără acum asociația, și împreună cu care organizează periodic diverse acțiuni care au început să-i intereseze pe rădăuțenii care, la diverse sărbători și manifestări, se intersectează cu ei.

Sunt apreciați, sunt admirați și ajutați să evolueze.

Despre toate acestea au vorbit în emisiunea Viva Cafe, din studioul de la Rădăuți, Silviu Cotiușcă – președintele asociației BAFI Rădăuți, şi Alexandra Gavrileț – vicepreședinte.

Silviu: “Suntem fostul Grup de Inițiativă “Bucuria de a fi”. Acum un an și un pic, acum, în mai, am împlinit un an, ne-am adunat prieteni, rădăuțeni suntem cu toții, am fost plecați din oraș, ne-am întors acasă, știind că ne întoarcem într-un colț de rai, și suntem într-un colț de rai, și am observat că lumea nu mai apreciază, a uitat lucrurile astea, a uitat frumosul din jur, și au uitat zâmbetul acasă. Și zâmbetul e cel mai frumos accesoriu pe care lumea îl are. Atunci, am zis ca noi să fim fashion edith și atunci să le dăm la toți un zâmbet pe buze, pentru că se asortează absolut oricărei vestimentații pe care o ai. Așa a început povestea BAFI, am început să le prezentăm oamenilor frumosul din jurul lor, am vrut să-i facem să observe bogăția naturii. Trăim într-un loc în care manânci mărul, arunci cotorul, crește un copac care face mere. Eu zic că e o rețetă destul de bună pentru ceea ce se povestește a fi raiul. Și atunci am început cu proiecte prin care să arătăm că lucrurile pot fi și altfel. Am început cu târguri de hand made. Am început cu Zilele Mediului în 2013, când o mare parte din activiști, ONG-uri au arătat ce probleme avem cu mediul. Iar noi am ieșit în drum și am dat oamenilor informații despre frumusețile din jurul nostru, despre animalele din jurul nostru, din judeţul Suceava, fauna din judeţul Suceava, geografia. Le-am fat oamenilor informații despre ce este în jurul lor. Am oprit mașini pe stradă și le-am dat pliante. Scopul asociației este eliminarea falsei impresii de neajuns. De ce nu avem nevoie? De multe lucruri. Noi avem nevoie realmente de aer, de apă, de mâncare, de soare. Astea sunt lucruri de care avem nevoie. Restul sunt lucruri pe care le vrem. Și lucrurile astea ne fac să ne pierdem zâmbetul. De asta am ieșit în stradă, să facem lucruri, să arătăm că se poate altfel. Să-l eliminăm pe “trebuie”. Nimic nu trebuie, decât că vrei să faci lucruri”.

Alexandra (absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării): “Eu am renunțat la locul meu de muncă, în momentul în care am făcut actele pentru asociație, deoarece am considerat că vreau sa-mi dedic mai mult timp aici. Și am găsit, oricum, mai multă bucurie și interacțiune și activități diversificate, și pot să fac ceea ce visez, ceea ce este extraordinar. Am organizat multe târguri de hand made, primul a fost în 2012, și de acolo am început. Toată asociația a început de la un tîrg hand made, de unde tot am crescut și ne-am dezvoltat, au apărut idei, au apărut obiecte extraordinar de frumoase la târg hand made. Bijuterii din cablu reciclat, din sfoară, din pastă modelatoare, din lemn, din os, din fildeș. Rădăuțenii au fost receptivi, au fost curioși. La primul de fapt, noi l-am amenajat într-un cadru natural, și ei s-au uitat dubios pentru că era un model nou de aranjament, dar treptat s-au apropiat, am avut, apoi un festival, la care a venit un număr mai mare de rădăuțeni curioși. A fost o expoziție cu vânzare. Nu pot să apun că s-au făcut vânzări foarte mari, dar oamenii au intrat în contact cu produsele astea, au înțeles că își personalizeză ținuta, că le oferă aspect unic. Sunt bijuterii și cu pietre semiprețioase care dau o anumită încărcătură celui care le poartă. Sunt o gamă variată de produse”.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments